Navigointipolku

Kulutusluottomarkkinat avautuvat kilpailulle - 16/01/2008

Euroseteleitä ja laskin

EU:n kulutusluottouudistuksen odotetaan lisäävän kuluttajien valinnanmahdollisuuksia ja alentavan hintoja. Euroopan parlamentti hyväksyi uuden kulutusluottodirektiivin 16.1.

Ostitko alennusmyynnistä pesukoneen tai taulutelevision kodinkoneliikkeen tarjoamalla kulutusluotolla? Jos ostit, sinua voi kiinnostaa tietää, että luottokustannukset vaihtelevat eri puolilla EU:ta. Kulutusluottojen korot vaihtelevat jopa 6 prosenttiyksikköä eri EU-maiden välillä. Kun kuluttaja Suomessa maksaa lainastaan 6,3 % korkoa, Portugalissa korko on 12,2 %. Uudistuksen avulla EU pyrkii tasapuolistamaan kulutusluottomarkkinoiden kilpailuedellytyksiä.

Euroopan parlamentin hyväksymä kulutusluottodirektiivi tuo EU:n sisämarkkinoiden tarjoamat edut rahoituspalvelujen English vähittäismarkkinoille. Kuluttajat voivat nyt etsiä parempia tarjouksia muiden EU-maiden pankeilta ja luottolaitoksilta.

Avoimuus lisääntyy ja kuluttajien oikeudet vahvistuvat, kun kulutusluottomainoksissa on jatkossa esitettävä samat keskeiset tiedot koko EU:ssa. Näin kuluttajien on helpompi vertailla kulutusluottojen korkoja ja kustannuksia, joita sopimusehtojen noudattamatta jättämisestä voi aiheutua. Koko EU:ssa otetaan käyttöön vakiolomake, jossa lainan kustannukset esitetään selkeästi.

Kuluttajille tulee oikeus perua tekemänsä luottosopimus kahden viikon kuluessa. Tämä merkitsee uutta oikeutta lähes puolessa EU-maista. Näin kuluttajat eivät enää joudu kärsimään hätäisesti tekemistään lainapäätöksistä. Myös luotonantajien välinen kilpailu tulee kasvamaan, kun ne yrittävät pitää palveluntarjoajan vaihtamista harkitsevat kuluttajat asiakkainaan.

Uusi direktiivi koskee kulutusluottoja, joiden arvo on 200–75 000 euroa. Se ei koske asuntolainoja eikä maksuaikakortteja. Alarajan avulla lainsäädännön piiriin on pyritty saamaan tekstiviesteillä tilattavat pikaluotot, joilla lainarahat saa käyttöönsä varttitunnissa. Erilaisten pikaluottojen ja -vippien suosio on kasvussa, ja niitä tilataan paljon erityisesti Ruotsissa ja Virossa.

Kulutusluotot English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä