Sti

Kreditmarkedet åbnes for konkurrence - 16/01/2008

Eurosedler og lommeregner

Større valgfrihed og lavere omkostninger ventes at blive resultatet af et fælles marked for forbrugerkredit i EU.

Har du nogensinde har købt en vaskemaskine eller et tv på afbetaling? Eller taget en anden slags forbrugslån? Så kan det være interessant at vide, at låneomkostningerne varierer fra det ene EU-land til det andet. Renten på forbrugerkredit kan variere med helt op til 6 %. En forbruger i Finland betaler kun 6,3 % i rente, mens en forbruger i Portugal betaler 12,2 %. EU griber nu ind for at skabe lige vilkår overalt.

Europa-Parlamentet har i dag, den 16. januar, godkendt ny lov om forbrugerkredit, som betyder, at fordelene ved EU's indre marked også vil gælde for finansielle tjenesteydelser English i detailleddet. Som forbruger får du nu mulighed for at gå på jagt efter det bedste tilbud fra banker og kreditinstitutter i hele EU.

Åbenhed og forbrugerrettigheder bliver alfa og omega, eftersom al reklame for forbrugerkredit fremover skal indeholde de samme grundlæggende oplysninger i hele EU. Det bliver dermed nemmere at sammenligne låneomkostninger som rente og misligholdelsesomkostninger. En standardformular, som tydeligt viser de samlede låneomkostninger, skal anvendes i hele EU.

Som forbruger har du 14 dages fortrydelsesret, når du har underskrevet en kreditaftale. Det er en ny rettighed i næsten halvdelen af EU-landene. Du vil altså ikke længere blive straffet, hvis du lader dig presse til at tage en overilet beslutning. Långiverne vil samtidig blive mere konkurrencedygtige, da de hver især vil gøre deres bedste for at få aftalen i hus.

De nye regler gælder lån på mellem 200 og 75 000 euro. Realkreditlån og kontokort er ikke omfattet. Den nedre grænse er fastsat, så kviklån via SMS også omfattes af reglerne. SMS-lån, hvor man kan få pengene overført inden for 15 minutter, er i kraftig stigning og særligt populære i Sverige og Estland.

Mere om forbrugerkredit English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links