Навигационна пътека

Кредитният пазар се отваря за конкуренция - 16/01/2008

Евробанкноти и калкулатор

Очаква се обединяването на пазара на потребителски кредити в ЕС да доведе до по-голям избор и по-добри цени.

Ако някога сте си купували перална машина или телевизор на разпродажба или сте използвали опция за кредит, предложена от магазин за търговия на дребно, може би за вас ще е интересно да знаете, че кредитните разходи се различават в зависимост от това в коя част на Европа се намирате. Разликите между лихвите по потребителските кредити достигат до 6 % в зависимост от страната. Докато потребителите във Финландия плащат едва 6,3 % лихва по кредитите си, в Португалия се плащат 12,2 %. Сега ЕС взема мерки да премахне разликите.

Благодарение на одобрения от Европейския парламент на 16 януари закон за потребителските кредити ползите от единния европейски пазар ще се усетят и при финансовите услуги English на дребно. Сега потребителите ще могат да търсят най-добрата оферта от банки и кредитни компании в други страни от ЕС.

На дневен ред ще бъдат прозрачността и правата на потребителите, тъй като при рекламирането на кредити ще трябва да се предоставя една и съща важна информация в цяла Европа. Така ще бъде по-лесно да се сравняват подробности като лихви и санкции за просрочване. В целия ЕС ще се използва един стандартен формуляр, показващ ясно разходите по заема.

След подписването на договор ще разполагате с 14 дни, за да го анулирате, ако промените мнението си. Това ще даде нови права на почти половината Съюз. Потребителите вече няма да бъдат санкционирани за вземането на прибързани решения под натиск. А заемодателите ще станат по-конкурентни, опитвайки се да убедят потребителите да не сключват сделките си другаде.

Новият закон важи за заеми от 200 до 75 000 евро. Той не се отнася до ипотеките и кредитните карти с натрупано-отложено плащане. Долната граница е поставена за покриване на бързите заеми, направени чрез текстово съобщение по мобилен телефон. Тази практика, при която парите могат да бъдат прехвърлени на заемополучателя за 15 минути, се разраства и е особено популярна в Швеция и Естония.

Потребителски кредит English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки