Sökväg

Cypern och Malta nya euroländer - 03/01/2008

Cypern och Malta inför euron.

Invånarna på Cypern och Malta har precis börjat använda nya sedlar och mynt – den 1 januari anslöt sig de båda länderna till euroområdet.

Nu kan cyprioter och malteser också dra nytta av fördelarna med euron DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais. Det blir t.ex. lättare att resa och handla utomlands. Den 1 januari räknades det cypriotiska pundet om till kursen 0,585 för 1 euro och den maltesiska liran till kursen 0,429.

Det är alltså hög tid för invånarna i dessa båda länder att tömma spargrisarna och växla in de kontanter de eventuellt har sparat i madrassen. Ländernas centralbanker växlar in den gamla valutan gratis under en övergångsperiod – i två år för mynten och tio år för sedlarna.

För att övergången ska bli så smidig som möjligt anges priserna i både euro och den gamla valutan fram till den 30 september 2008. Dessutom finns ”eurostartpaket” och särskilda eurowebbplatser för både cyprioter English och malteser English.

De som tycker om att samla på euromynt kan redan nu hålla utkik efter det cypriotiska mufflonfåret och det förhistoriska maltesiska Mnajdratemplet på 1-cents-, 2-cents- och 5-centsmynten. På 10-cents-, 20-cents- och 50-centsmynten finns skeppet från Kyrenia respektive Maltas emblem. På de cypriotiska 1- och 2-euromynten finns en bild av den förhistoriska Pomosskulpturen medan de maltesiska mynten har en bild av malteserkorset.

Det franska myntverket har präglat 200 miljoner maltesiska euromynt English och det finländska myntverket har präglat 395 miljoner cypriotiska euromynt English (till ett värde av 100,26 miljoner euro). Omkring 80 miljoner eurosedlar har tryckts för Malta och 79 miljoner för Cypern.

För att minska oron för prisökningar under övergångsperioden har det inletts en rad initiativ för att stärka konsumenternas ställning och hindra handlarna från att utnyttja situationen. Ett exempel är FAIR-initiativet: hittills har 5 000 maltesiska företag lovat att inte höja sina priser och ange dem korrekt i både euro och den gamla nationella valutan. Man kommer också att göra anonyma testinköp för att sätta stopp för oetiska affärsmetoder. Resultaten kommer att redovisas sektorsvis.

Med Cypern och Malta deltar nu 15 länder i euroområdet. Av de andra länder som blev EU-medlemmar 2004 är det bara Slovenien som hittills har infört euron. Nästa nya euroland blir troligen Slovakien 2009.

Mer information ελληνικάEnglishMalti

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar