Navigacijska pot

Ciper in Malta v evroobmočju - 03/01/2008

Na Cipru in Malti plačujejo z evri

Prebivalci Cipra in Malte od 1. januarja plačujejo z novimi kovanci in bankovci, saj sta se obe državi pridružili evroobmočju.

Zdaj lahko tudi Ciper in Malta izkoristita vse prednosti evra DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais, kot na primer enostavnejše poslovanje med državami in lažje potovanje. Od 1. januarja naprej Ciprčani in Maltežani plačujejo z evri, ki so nadomestili ciprski funt (0,585 CYP za en evro) in malteško liro (0,429 MTL za en evro).

Prebivalci obeh otokov morajo zdaj izprazniti svoje hranilnike in nogavice, poiskati vse zaloge gotovine, ki jo morda hranijo pod žimnico za hude čase, ter jo zamenjati za novo valuto. Kot prebivalci Slovenije bodo tudi prebivalci Cipra in Malte lahko svojo nekdanjo valuto še nekaj časa brezplačno menjali v evre v centralnih bankah. To obdobje bo 2 leti za kovance in 10 let za bankovce.

Za lažji prehod na novo valuto bo do 30. septembra 2008 veljalo dvojno označevanje cen, prebivalcem Cipra English in Malte English pa so na voljo tudi kompleti kovancev in posebne spletne strani.

Ciprske kovance v obtoku lahko prepoznamo po muflonu na bakrenih kovancih, trgovski ladji iz mesta Kyrenia na kovancih za 10, 20 in 50 centov ter po prazgodovinskem idolu v obliki križa na kovancih za 1 in 2 evra. Malteški bakreni kovanci prikazujejo oltar iz prazgodovinskega templja Mnajdra, kovanci za 10, 20 in 50 centov imajo heraldično upodobitev malteške zastave, na kovancih za 1 in 2 evra pa je upodobljen malteški križ.

200 milijonov malteških evrskih kovancev English je bilo skovanih v pariški kovnici, 395 milijonov ciprskih kovancev English v vrednosti 100,26 milijonov EUR pa prihaja iz finske kovnice. Potrebno je bilo tudi dodatno število evrskih bankovcev: za Malto so jih naredili 80 milijonov in za Ciper 79 milijonov.

Ker potrošnike skrbi dvig cen v obdobju zamenjave, so v obeh državah uvedli posebne pobude za zaščito potrošnikov pred izkoriščanjem trgovcev. V okviru pobude za pošteno določanje cen v trgovini FAIR se je 5 000 malteških podjetij zavezalo, da ne bodo dvignila cen in da bodo pravilno prikazovala dvojne cene. Poseben anonimni program za nadzorovanje cen bo poskrbel za preprečevanje nepoštenega poslovanja, rezultati pa bodo prikazani po področju dejavnosti.

Z novima članicama bo imelo evroobmočje 15 članic. Do zdaj se je od 10 držav, ki so se EU pridružile leta 2004, evroobmočju pridružila le Slovenija. Naslednja država, ki bo uvedla evro, bo predvidoma Slovaška.

Več informacij ελληνικάEnglishMalti

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave