Kruimelpad

Cyprus en Malta in de eurozone - 03/01/2008

Cyprus en Malta voeren de euro in

De Cyprioten en Maltezen krijgen nieuwe muntstukken en bankbiljetten nu die landen tot de eurozone toetreden.

Cyprus en Malta zijn de nieuwste landen die kennismaken met de voordelen van de euro DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais, zoals vlotter zaken doen en gemakkelijker reizen. Op 1 januari is de koers van hun munten ten opzichte van de euro vastgelegd; een euro is nu 0,585 Cyprische pond of 0,429 Maltese lire waard.

Nu is het tijd voor de bevolking van die landen om de spaarvarkens open te breken en alle contanten te verzamelen. Tijdens een overgangsperiode zullen de centrale banken beide valuta kosteloos omwisselen. Die periode bedraagt twee jaar voor muntstukken en tien jaar voor bankbiljetten.

Om de overschakeling zo vlot mogelijk te laten verlopen, worden de prijzen er tot 30 september 2008 zowel in euro's als in de oude valuta vermeld, zijn er starterkits en speciale websites voor zowel Cyprioten English als Maltezen English.

De andere Europeanen kunnen al beginnen uitkijken naar de muntstukken van 1, 2 en 5 cent met het Cypriotische steenschaap en met de prehistorische Mnajdratempel, en de stukken van 10, 20 en 50 cent met het schip van Kyrenia en met het wapenschild van Malta. Op de muntstukken van 1 en 2 euro uit Cyprus staat een prehistorisch kruisvormig beeldje en die van Malta dragen het Maltezerkruis.

De 200 miljoen Maltese euromunten English worden door de Monnaie de Paris geslagen, de 395 miljoen Cypriotische euromunten English (ter waarde van 100,26 miljoen euro) door de Finse munt. Er zijn naar schatting 80 miljoen eurobankbiljetten gedrukt voor Malta en 79 miljoen voor Cyprus.

Om de vrees voor prijsstijgingen te verminderen zijn een aantal initiatieven genomen die de consumenten mondiger maken en handelaars beletten misbruik te maken van de overgangsperiode. In het kader van het FAIR-initiatief (Fair-pricing Agreements in Retailing) hebben 5 000 Maltese bedrijven er zich toe verbonden hun prijzen niet te verhogen en ze in beide munten correct te vermelden. Er zullen ook misbruiken worden opgespoord via anonieme "mystery shopping" en de resultaten daarvan zullen per bedrijfssector worden bekendgemaakt.

Deze twee nieuwkomers brengen het ledental van de eurozone op vijftien. Het enige andere van de in 2004 tot de EU toegetreden landen dat ook op de euro is overgeschakeld, is Slovenië. Het volgende wordt vermoedelijk Slowakije, in 2009.

Meer informatie ελληνικάEnglishMalti

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links