Navigációs útvonal

Euró Cipruson és Máltán is - 03/01/2008

Ciprus és Málta bevezeti az eurót.

Ciprus és Málta lakói január 1-jétől már euróval fizethetnek hazájukban. A két földközi-tengeri szigetország csatlakozásával 15-re bővült az euróövezet tagállamainak száma.

2008-tól a ciprusiak és a máltaiak is élvezhetik az euró előnyeit – egyebek DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais mellett az egyszerűbb üzleti tranzakciókat és a pénzváltás nélküli külföldi utazásokat. Január 1-jén ciprusi fontot 0,585-ös árfolyamon, a máltai lírát pedig 0,429-es rátán váltották át euróra.

A két ország lakói feltörhetik tehát a vitrinben álló malacperselyeket, és az aprópénzzel teli befőttesüvegekbe is új érmék kerülhetnek. Az átmeneti időszakban – amely az érmék esetében kettő, a bankjegyek esetében tíz év – a központi bankokban díjmentesen beválthatók euróra a megmaradt nemzeti fizetőeszközök.

Az átmenetet megkönnyítendő, az árakat szeptember 30-ig mind a régi, mind az új pénznemben fel kell majd tüntetni. A lakosság számára tájékoztató kiadványok, illetve e célra létrehozott ciprusi English és máltai English weboldalak ismertetik az euróval kapcsolatos tudnivalókat.

Ami az új euróérmék külalakját illeti, januártól bármikor kezünkbe akadhat ciprusi muflonokat vagy a máltai Mnajdra őskori templomegyüttesének oltárát ábrázoló egy-, két- vagy ötcentes. A tíz-, húsz- és ötvencentes ciprusi érmét a sziget kereskedelmi jelentőségét hirdető, Kr. e. IV. században használt Kyrenia kereskedőhajó képe díszíti. A hasonló névértékű máltai pénzeken az ország nemzeti címere szerepel. Az egy- és kéteurós érme ciprusi változatán Kr. e. 3000-ből származó, kereszt alakú bálvány képe látható, a máltai egy- és kéteurós pedig a Máltai Lovagrend jelképét, a nyolcágú „máltai keresztet” ábrázolja.

A forgalomba kerülő 200 millió máltai euróérmét English a Monnaie de Paris veri, míg a 395 millió, összesen 100,26 millió euró névértékű ciprusi euróérme English a finn nemzeti pénzverdében készül. Málta számára mintegy 80 millió, Ciprus számára pedig 79 millió bankjegy készül.

Enyhítendő az átállást követő esetleges áremelkedésekkel kapcsolatos félelmeket, több kezdeményezés is indult a fogyasztók tájékoztatására és a kereskedők esetleges tisztességtelen haszonszerzésének megakadályozására. Eddig 5000 máltai cég csatlakozott az úgynevezett FAIR-programhoz (Fair-pricing Agreements in Retailing). A program résztvevői kötelezettséget vállalnak, hogy áraikat nem emelik, és azokat pontosan tüntetik fel, az előírásos módon mindkét pénznemben. Egy másik kezdeményezés során vásárlónak álcázott „árvadászok” fürkészik majd az üzletek polcait, tisztességtelen módon átárazott termékek után kutatva. A szemlék eredményeit ágazati bontásban teszik majd közzé.

A két új országgal együtt 15-re nőtt az eurózóna tagjainak száma. A 2004-ben az Unióhoz csatlakozott tíz állam közül eddig egyedül Szlovénia vezette be a közös valutát. A következő a sorban valószínűleg Szlovákia lesz, amely 2009-ben tervezi bevezetni az eurót.

További információ ελληνικάEnglishMalti

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek