Navigointipolku

Euro otettiin käyttöön Kyproksella ja Maltalla - 03/01/2008

Kypros ja Malta siirtyivät euron käyttäjiksi

Kyproksen ja Maltan asukkaat saavat totutella uusiin kolikoihin ja seteleihin maiden liityttyä euroalueeseen vuoden alussa.

Nyt myös näissä saarivaltioissa päästään osallisiksi euron käytännön eduista DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais. Euro helpottaa suuresti muun muassa kaupankäyntiä ja matkailua. Tammikuun 1. päivänä Kyproksen punta muunnettiin euroiksi kertoimella 0,585 ja Maltan liira kertoimella 0,429.

Kyproslaisten ja maltalaisten on nyt vaihdettava säästöpossuihin ja sukanvarteen kertyneet säästöt euroiksi. Keskuspankit vaihtavat maksutta kolikoita kaksi vuotta ja seteleitä kymmenen vuotta.

Uuteen rahaan totuttelua helpottaa se, että hinnat esitetään sekä euroina että entisinä rahayksikköinä syyskuun 2008 loppuun asti. Kansalaisille jaetaan eurotietopaketteja, ja tietoa saa myös euroaiheisilta verkkosivuilta niin Kyproksella English kuin Maltallakin English.

Muut eurooppalaiset saavat puolestaan alkaa keräillä uusia eurokolikoita, joissa on seuraavat kuva-aiheet:

Kyproksen eurokolikot English

  • 1, 2 ja 5 senttiä - muflonilampaita (maan tyypillisin luonnonvarainen laji)
  • 10, 20 ja 50 senttiä - Kyrenia-laiva (merenkulun symboli)
  • 1 ja 2 euroa - esihistoriallinen ristinmuotoinen jumalankuva

Maltan eurokolikot English

  • 1, 2 ja 5 senttiä - Imnajdran esihistoriallisen temppelin alttari
  • 10, 20 ja 50 senttiä - Maltan vaakuna
  • 1 ja 2 euroa - kahdeksankärkinen maltanristi.

Kyproksen 395 miljoonaa eurokolikkoa valmistaa Suomen Rahapaja Oy ja Maltan 200 miljoonaa eurokolikkoa Ranskan valtion rahapaja (Monnaie de Paris). Kypros on valmistuttanut noin 79 miljoonaa euroseteliä ja Malta noin 80 miljoonaa seteliä.

Hintojen nousu siirtymäkaudella pyritään estämään kuluttajavalistuksella ja kauppaan kohdistuvin erityistoimin. Maltalla jo 5 000 vähittäiskauppiasta on sitoutunut olemaan nostamatta hintoja ja ilmoittamaan hinnat asianmukaisesti sekä euroina että liiroina. Hintoja valvotaan myös yllätystarkastuksin.

Kyproksen ja Maltan myötä euroalueeseen kuuluu nyt 15 maata. Vuonna 2004 EU:hun liittyneistä maista euro on aiemmin otettu käyttöön vain Sloveniassa. Seuraavana euroon siirtyy todennäköisesti Slovakia vuonna 2009.

Lisätietoja ελληνικάEnglishMalti

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä