Διαδρομή πλοήγησης

Η Κύπρος και η Μάλτα εισέρχονται στην ευρωζώνη - 03/01/2008

Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ

Νέο νόμισμα για την Κύπρο και τη Μάλτα, καθώς οι δύο χώρες εισέρχονται στην ευρωζώνη.

Η Κύπρος και η Μάλτα είναι τα δύο νέα μέλη της ευρωζώνης που θα καρπωθούν τα οφέλη του ευρώ , μεταξύ άλλων, ευκολότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ευκολότερα ταξίδια. Την 1η Ιανουαρίου, η συναλλαγματική ισοτιμία καθορίστηκε σε  0,585 λίρες Κύπρου προς ένα ευρώ και 0,429 λίρες Μάλτας προς ένα ευρώ.

Ήλθε λοιπόν η στιγμή για τους κατοίκους των δύο αυτών χωρών να αδειάσουν τους κουμπαράδες τους και να συγκεντρώσουν τα "ψιλά"  που είχαν βάλει κατά μέρος για τις δύσκολες μέρες. Προβλέπεται μια περίοδος χάριτος κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες θα μετατρέπουν σε ευρώ και τα δύο νομίσματα χωρίς επιβάρυνση: δύο χρόνια για τα κέρματα και δέκα για τα χαρτονομίσματα.

Για να εξασφαλιστεί όσον το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο, οι τιμές θα αναρτώνται τόσο σε ευρώ όσο και στο παλαιό νόμισμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, θα διατίθενται ειδικά κιτ για την εξοικείωση με το ευρώ και ήδη υπάρχουν ιστοσελίδες ειδικά αφιερωμένες στο ευρώ τόσο για το κυπριακό English όσο και για το μαλτέζικο English κοινό.

Για τη συλλογή νομισμάτων σας,  μπορείτε λοιπόν ήδη να αρχίσετε να ψάχνετε για το κυπριακό αγρινό ή για τον βωμό του προϊστορικού ναού Mνάτζντρα της Μάλτας στα κέρματα του ενός, των 2 και των 5 λεπτών, καθώς και για το κυπριακό καράβι της Κερύνειας και το εθνόσημο της Μάλτας στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών των δύο χωρών.  Στην Κύπρο τα κέρματα του ενός και των 2 ευρώ θα απεικονίζουν ένα προϊστορικό ειδώλιο σε σχήμα σταυρού, ενώ στη Μάλτα θα απεικονίζουν τον οκταγωνικό σταυρό, έμβλημα που χρησιμοποιούσε το Τάγμα των Ιπποτών.

Tην κοπή  200 εκατομμυρίων κερμάτων ευρώ της Μάλτας English ανέλαβε το γαλλικό νομισματοκοπείο Monnaie de Paris, τη δε κοπή 395 εκατομμυρίων  κερμάτων ευρώ της Κύπρου English (αξίας €100,26 εκατομμυρίων) το φινλανδικό νομισματοκοπείο. Υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί 80 εκατομμύρια χαρτονομίσματα ευρώ για τη Μάλτα και 79 εκατομμύρια για την Κύπρο.

Για να κατευναστούν οι ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των τιμών κατά την περίοδο μετάβασης, ξεκίνησαν ορισμένες πρωτοβουλίες με στόχο τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ώστε να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από εμπόρους  που προσπαθούν να επωφεληθούν από την αλλαγή. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  FAIR, 5. 000 (μέχρι σήμερα) μαλτέζικες επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τις τιμές τους και να φροντίσουν να είναι σωστή η διπλή αναγραφή των τιμών. Για την παρακολούθηση των τιμών και την αποφυγή απάτης, θα διενεργούνται έλεγχοι από "δήθεν πελάτες", τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιάζονται ανά τομέα δραστηριότητας.

Με την είσοδο των δύο αυτών χωρών, τα μέλη της ευρωζώνης γίνονται 15. Από τις χώρες που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, μόνο η  Σλοβενία έχει υιοθετήσει το ευρώ. Η επόμενη προβλέπεται ότι θα είναι η Σλοβακία το 2009.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι