Sti

Cypern og Malta med i euroområdet - 03/01/2008

Cypern og Malta indfører euroen

Nye mønter og sedler i omløb i Cypern og Malta – de seneste medlemmer af euroområdet.

Cypern og Malta kommer nu også til at mærke fordelene ved euroen DeutschελληνικάEnglishespañolfrançais – lettere samhandel og nemmere rejser for bare at nævne to. Den 1. januar blev det cypriotiske pund omregnet til kurs 0,585 og den maltesiske lire til kurs 0,429 pr. euro.

Nu skal folk i de to lande have tømt deres sparebøsser og punge og finde de penge frem, de har lagt til side til dårlige tider. Landenes centralbanker vil ombytte de gamle penge gratis i en periode – to år for mønter og ti år for sedler.

For at gøre overgangen så let og smidig som muligt vil priserne blive angivet både i euro og i den gamle valuta frem til den 30. september 2008. Der findes begyndersæt med euromønter, og der er oprettet særlige websteder for indbyggerne i Cypern English og Malta English.

Hvordan ser mønterne ud? Cypern har valgt mufflonfåret og Malta det forhistoriske tempel i Imnajdra til 1 , 2 og 5 cent-mønterne, og på 10, 20 og 50 cent-mønterne kan man se Cyperns Kyrenia-skib og Maltas emblem. På Cyperns 1 og 2 euro-mønter er der et forhistorisk korslignende afgudsbillede – på Maltas det ottetakkede malteserkors.

De 200 millioner maltesiske euromønter English fremstilles af Frankrigs mønt og de 395 millioner cypriotiske euromønter English (til en værdi af 100,26 mio. euro) af Finlands mønt. Der er trykt ca. 80 millioner eurosedler til Malta og 79 millioner til Cypern.

For at komme frygten for prisstigninger i overgangsperioden til livs er der taget en stribe initiativer, der skal styrke forbrugernes stilling og forhindre de handlende i at udnytte situationen til egen fordel. Et eksempel er FAIR-initiativet: 5 000 maltesiske virksomheder har indtil videre forpligtet sig til ikke at hæve priserne og til at angive dem korrekt både i euro og den gamle valuta. Der vil blive foretaget anonyme testindkøb for at få sat en stopper for praksis, der strider mod god forretningsskik. Resultaterne vil blive offentliggjort sektor for sektor.

Med Cyperns og Maltas deltagelse er der nu femten eurolande. Af de andre lande, der blev medlem af EU i 2004, er det kun Slovenien, der også har indført euroen. Næste land ventes at blive Slovakiet i 2009.

Mere information ελληνικάEnglishMalti

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links