Sökväg

EU belönar 27 kulturarvsprojekt - 07/05/2014

Dragomirna-kyrkan, Suceava, Rumänien © Solomonea Carmen Cecilia / Europa Nostra

Vinnarna av EU:s kulturarvspris 2014 har belönats för utmärkta insatser med att bevara kultur- eller naturarv.

27 grupper från hela Europa har fått pris för sitt arbete på kulturarvsområdet. Projekten gäller allt från att bevara kulturarv till utbildning och fortbildning. Bland 160 bidrag valde expertpaneler ut följande sex projekt till grand prix-vinnare:

  • Renovering av Walser-husens lokala arkitektur – sent 1500-tal till mitten av 1800-talet English i Alagna Valsesia, Italien.
  • Bevarande av åtta vinkooperativ i Katalonien English, Spanien, som byggdes i början av 1900-talet i modernistisk stil och fortfarande används.
  • Forskning om romerska byggnadmetoder English i Peloponnesos, Grekland.
  • Kempens landskapsförening English som tagit fram en unik metod för att bevara och förvalta 800 hektar historiskt landskap i Belgien.
  • Ett projekt för att uppmärksamma kulturarvet i staden Miskolc English, Ungern, som har en rik historia men har förfallit sedan 1980-talet.
  • Renovering av väggmålningar från 1600-talet English i Dragomirna-kyrkan i Rumänien. Det här projektet vann också allmänhetens pris efter en nätomröstning med 10 000 deltagare.

Vid prisutdelningen i Wien den 5 maj fick alla vinnare ta emot en trofé vid ceremonin som presenterades av operasångaren Plácido Domingo, ordförande i Europa Nostra. Grand prix-vinnarna fick också 10 000 euro var.

Europas kulturarv

Tävlingen lanserades 2002 av EU och Europa Nostra, en medborgarrörelse som värnar Europas kultur- och naturarv. Priset ska

  • främja och inspirera utmärkta insatser på området
  • lyfta fram skönheten hos och det samhällsekonomiska värdet av Europas kulturarv
  • uppmuntra utbytet av bästa praxis.

Mellan 2007 och 2013 fick kulturarvspriset stöd från EU:s kulturprogram som dessutom investerade nästan 40 miljoner euro i kulturarvsprojekt. Det nya programmet Kreativa Europa har en budget på 1,5 miljarder euro för att stödja kultursektorn och de kreativa sektorerna under de närmaste sju åren. 

Kulturarvet har ett värde i sig men är också en värdefull resurs för turism, hållbar utveckling och social sammanhållning.

Pressmeddelande – presentation av EU:s kulturarvspris/Europa Nostra-priset ελληνικάfrançaisEnglishNederlandshrvatskiDeutschitalianoromânăespañol

Europa Nostra English

EU:s kulturarvspris / Europa Nostra-priset English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar