Sökväg

Logo för Juvenes Translatores © EU

I dag tog de 28 vinnarna i EU:s översättningstävling emot sina priser i Bryssel.

Namnen på vinnarna i kommissionens årliga översättningstävling, Juvenes Translatores, meddelades i februari. I dag fick vi träffa alla de 28 ungdomarna i Bryssel vid prisutdelningen. 

Alla fick pris och ett intyg för bästa översättning i det egna landet. Den svenska vinnaren är Sebastian Andersson från Karlstad. Priset delades ut av Androulla Vassiliou, som är kommissionär för flerspråkighet. Under sitt Brysselbesök får eleverna också träffa de översättare på kommissionen som skrev originaltexterna till tävlingen och bedömde översättningarna. 

Mer än 3 000 elever från gymnasieskolor i alla EU-länder var med i tävlingen i november 2013. De hade två timmar på sig att översätta en textsida om det europeiska medborgarskapet, med anledning av att 2013 var det europeiska medborgaråret. Eleverna fick använda sig av någon av de 552 språkkombinationer som är möjliga för EU:s 24 officiella språk. Det blev 157 kombinationer den här gången, vilket är det högsta antalet hittills. För varje EU-land utsågs en vinnare och för första gången deltog också Kroatien.

Juvenes Translatores är en översättningstävling för 17-åringar från gymnasieskolor i alla EU-länder. Tävlingen har ordnats varje år sedan 2007 och syftet är att puffa för språkinlärning och för översättaryrket som en möjlig yrkesbana. Det tycks som om budskapet har gått fram, för flera tidigare vinnare har gett sig in på översättning eller börjat med språkstudier. En tidigare vinnare från Malta har gjort en femmånaderspraktik på kommissionens översättningsavdelning. 

Tävlingen blir allt populärare, vilket visas av att allt fler skolor anmäler sig varje år. Tävlingen har ett eget nätverk där elever, lärare och språkfolk kan kommunicera via Facebook och Twitter.

Juvenes Translatores 2013

Översättning vid Europeiska kommissionen DeutschEnglishfrançais 

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar