Navigacijska pot

Poklon najboljšim mladim prevajalcem v EU leta 2013 - 08/04/2014

Uradni logotip Juvenes Translatores © EU

Danes so v Bruslju nagradili 28 zmagovalcev vsakoletnega prevajalskega tekmovanja.

Februarja so bila znana imena zmagovalcev vsakoletnega tekmovanja Evropske komisije Juvenes Translatores. Vseh 28 zmagovalcev se je danes udeležilo podelitve nagrad v Bruslju, med njimi tudi Mateja Drev, slovenska dijakinja s Prve gimnazije Maribor. 

Iz rok komisarke za večjezičnost Androulle Vassiliou so prejeli nagrado in plaketo za najboljši prevod iz posamezne države. Jutri se bodo srečali tudi s prevajalci Evropske komisije, ki so pripravili izvirna besedila za prevod in pozneje ocenili prevode. 

Tekmovanja se je novembra 2013 udeležilo več kot 3 000 dijakov na šolah v vseh državah EU. V 2 urah so prevedli eno stran besedila o evropskem državljanstvu – leto 2013 je bilo namreč evropsko leto državljanov – v kateri koli od 552 jezikovnih kombinacij, ki so možne med 24 uradnimi jeziki EU. Skupaj je bilo uporabljenih 157 kombinacij, kar je največ do zdaj. Za vsako državo EU je bil izbran en zmagovalec, tokrat prvič tudi za Hrvaško.

Tekmovanje Juvenes Translatores je prevajalsko tekmovanje za 17-letne dijake srednjih šol v vseh državah EU. Tekmovanje, ki redno poteka že od leta 2007, spodbuja učenje jezikov v Evropi in prevajanje kot izbiro poklica. Svoj namen je očitno doseglo, saj si je nekaj zmagovalcev iz predhodnih let za študij izbralo prevajanje. Pred kratkim je malteška zmagovalka iz leta 2008 opravila 5-mesečno pripravništvo na malteškem prevajalskem oddelku Komisije. 

Tekmovanje je vedno bolj priljubljeno, saj se nanj vsako leto prijavi več šol. Učenci, učitelji in strokovnjaki imajo na Facebooku in Twitterju tudi svoje omrežje.

Juvenes Translatores 2013

Prevajanje pri Evropski komisiji DeutschEnglishfrançais 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave