Kruimelpad

Petje af voor de beste jonge EU-vertalers van 2013! - 08/04/2014

Officieel logo van Juvenes Translatores © EU

De 28 winnaars van de jaarlijkse vertaalwedstrijd van de EU hebben vandaag in Brussel hun prijs ontvangen.

De namen van de prijswinnaars van de jaarlijkse vertaalwedstrijd van de Europese Commissie Juvenes Translatores waren al in februari bekendgemaakt. Vandaag zijn de 28 prijswinnaars voor de prijsuitreiking naar Brussel afgereisd en krijgen we ook de gezichten achter die namen te zien. 

Ze hebben allemaal uit handen van de commissaris voor meertaligheid, Androulla Vassiliou, een trofee en een oorkonde voor de beste vertaling van hun land ontvangen. Morgen hebben ze een ontmoeting met de vertalers van de Europese Commissie die de wedstrijdteksten hebben opgesteld en de vertalingen hebben beoordeeld. 

Meer dan 3.000 leerlingen van middelbare scholen, verspreid over alle EU-landen, hebben in november 2013 deelgenomen. Zij hadden twee uur de tijd om een tekst van één bladzijde over het Europees burgerschap te vertalen. Ze konden kiezen uit de 552 taalcombinaties die de 24 officiële talen van de EU mogelijk maken. In totaal zijn er 157 verschillende combinaties gekozen, een record! Voor elk EU-land, voor het eerst ook voor Kroatië, werd één winnaar gekozen.

Juvenes Translatores is een vertaalwedstrijd voor 17-jarige leerlingen van middelbare scholen uit de hele EU. De wedstrijd, die sinds 2007 elk jaar wordt gehouden, moet taalonderwijs in Europa en het beroep van vertaler promoten. De boodschap lijkt te zijn overgekomen, want sommige prijswinnaars zijn een talenstudie gaan volgen of zijn vertaler geworden. Onlangs heeft de Maltese winnaar van 2008 vijf maanden stage gelopen bij de vertaaldienst van de Europese Commissie. 

De wedstrijd wordt steeds populairder, want elk jaar groeit het aantal deelnemende scholen. En via Facebook en Twitter wordt er door leerlingen, leraren en professionals druk van gedachten gewisseld over de wedstrijd.

Juvenes Translatores 2013

Vertalen bij de Europese Commissie DeutschEnglishfrançais 

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links