Navigacijska pot

EU je ob dnevu varne rabe interneta podelila nagrade za najboljše spletne vsebine - 11/02/2014

Mama in hči pri računalniku © Shutterstock

Evropska unija je 11. februarja obeležila svetovni dan varne rabe interneta 2014 s podelitvijo nagrad za najboljše spletne vsebine, predstavitvijo manifesta mladih in vzpostavitvijo spletišča za varno rabo interneta.

Dan varne rabe interneta, ki poteka že 11. leto, je namenjen spodbujanju varnejše rabe interneta in digitalnih tehnologij pri otrocih, ki se tako učijo varne uporabe interneta in igranja spletnih iger ter kako se zavarovati pred škodljivimi vsebinami – od spletnega ustrahovanja in igralništva do spletnih goljufij. Letošnji slogan je: Skupaj za prijaznejši internet.

Ob praznovanju dneva varne rabe interneta je podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes podelila evropske nagrade za najboljše spletne vsebine za otroke. Z natečajem je Komisija želela mlade spodbuditi k ustvarjanju novih vsebin, od spletnih strani in dnevnikov do spletnih videospotov in igric, ki bi mladim omogočili, da se naučijo varne uporabe interneta in igranja spletnih iger. Med 1100 prispevki iz vse Evrope in drugod je Komisija izbrala 12 zmagovalcev – odrasle in otroke (tudi iz Belgije, Češke, Združenega kraljestva in Islandije). 

Pomoč šolam

Ob dnevu varne rabe interneta je EU tudi:

  • začela evropsko posvetovanje z mladimi o varnejši rabi interneta,
  • vzpostavila spletišče o oznaki eVarnost.

Spletišče bo šolam zagotavljalo različne vrste pomoči pri oblikovanju varnejšega spletnega okolja:

  • svetovanje o različnih vprašanjih, denimo ustrahovanju na spletu ali računalniških virusih,
  • podpora šolam pri pripravi akcijskih načrtov,
  • vzpostavitev foruma za učitelje, v okviru katerega bi lahko izmenjali izkušnje, strokovnjaki pa bi lahko odgovarjali na njihova vprašanja.

Program šolam omogoča pridobitev oznake eVarnost, ki jo lahko uporabijo na svojem spletišču.

Široka udeležba

Pobudo za dan varne rabe interneta je EU začela leta 2004, danes pa poteka v več kot 100 državah. Lansko leto se je dogodkov in prireditev ob praznovanju dneva udeležilo več kot 10 milijon ljudi.

V številnih državah od Albanije do Venezuele so tudi letos pripravili različne dogodke in prireditve v šolah, radijske oddaje, konference, igrice in tekmovanja.

V Sloveniji je center za varnejši internet Safe.si pripravil 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki so jih sinhronizirali v slovenščino. Na Fakulteti za družbene vede pa bodo 13. februarja organizirali izobraževalni seminar za socialne delavce, učitelje in šolske strokovne delavce na temo spletnega vrstniškega nasilja z naslovom Vloga šol in centrov za socialno delo v preprečevanju spletnega nasilja med otroki in mladostniki. Številne šole po vsej Sloveniji bodo pripravile učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo dejavnost, ki bo obravnavala problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav. Več o dogodkih v vaši bližini boste našli na spletišču dneva varne rabe internetaEnglish ali na twitterju z oznako #betterinternet in #SID2014.

Spletišče dneva varne rabe internetaEnglish

Evropska nagrada za najboljše spletne vsebine za otrokeбългарскиčeštinaDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinasuomi

Spletišče oznake eVarnostčeštinaDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolhrvatskiNederlandsportuguêsmagyarromânăsuomi

Evropska digitalna agendaEnglish

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave