Navigacijski put

U povodu Dana sigurnijeg interneta EU dodjeljuje nagrade za sadržaj na internetu - 11/02/2014

Majka i kći koriste se računalom © Shutterstock

Dodjelom nagrada na internetu, objavom manifesta mladih i pokretanjem web-mjesta posvećenog sigurnosti EU 11. veljače sudjeluje u svjetskom obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 2014.

Danom sigurnijeg interneta već se jedanaest godina promiče bolja upotreba interneta i digitalnih tehnologija među djecom te im se pomaže u učenju i igri na internetu istodobno ih štiteći od štetnih sadržaja (od internetskog zastrašivanja do web-mjesta namijenjenih kockanju i internetskih prijevara). Ovogodišnji je slogan „Zajedno do boljeg interneta”.

Kako bi obilježila taj dan, potpredsjednica EU-a Neelie Kroes dodijelit će Europske nagrade za najbolji internetski sadržaj za djecu. Tim se natječajem potiče stvaranje novih sadržaja, od web-mjesta i blogova do videozapisa i igara, kojima će se mladima pomoći u sigurnom učenju i igri na internetu. Između 1 100 prijava odraslih i djece iz cijele Europe i izvan nje izabrano je dvanaest pobjednika koji dolaze iz Belgije, Češke, Ujedinjene Kraljevine, Islanda i drugih zemalja. 

Pomoć školama

Na Dan sigurnijeg interneta bit će pokrenuto i

  • savjetovanje na europskoj razini o tome kako internet učiniti boljim mjestom za mlade
  • web-mjesto „oznake eSafety”.

Tim će se web-mjestom pomoći školama u stvaranju sigurnijeg internetskog okruženja

  • pružanjem savjeta o problemima kao što su internetsko zastrašivanje i napadi virusa
  • pružajući mogućnost školama da stvore vlastite akcijske planove
  • osnivanjem foruma na kojem će učitelji moći razmijeniti iskustava, a stručnjaci dati odgovore na pitanja.

Škole u okviru programa mogu zaslužiti oznaku eSafety koju objavljuju na svom web-mjestu.

Sudjelovanje širom svijeta

Dan sigurnijeg interneta, nastao kao inicijativa EU-a u 2004., danas se obilježava u više od stotinu zemalja, a u prošlogodišnjim događanjima sudjelovalo je više od 10 milijuna osoba.

Ove su godine zemlje od Albanije do Venezuele organizirale proslave u obliku događanja u školama, radio emisija, konferencija, igara i natjecanja.

Događanja u svojoj blizini možete pronaći na web-mjestu Dana sigurnijeg internetaEnglish ili proslavu pratiti na Twitteru koristeći oznake #betterinternet i #SID2014.

Web-mjesto Dana sigurnijeg internetaEnglish

Najbolji internetski sadržaj za djecuбългарскиčeštinaDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinasuomi

Web-mjesto oznake eSafety

Digitalna agenda za EuropuEnglish

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice