Navigacijska pot

Smernice EU za boljšo kakovost usposabljanja mladih - 09/12/2013

Mladenič popravlja računalnik z orodjem, ki leži na mizi.

EU predlaga smernice, po katerih bodo morali delodajalci vnaprej objaviti pogoje o pripravništvu in bo moralo pripravništvo mlade pripraviti za stalno za stalno zaposlitev.

Mladim, ki se odločijo za pripravništvo, da bi povečali svoje možnosti za zaposlitev, bodo morda nove smernice omogočile boljše usposabljanje.

Novi okvir zagotavlja visoko kakovost in ustrezne delovne pogoje pripravništva, ki mladim pomaga pridobiti ustrezno znanje in izkušnje za trg dela.

Odpravljanje brezposelnosti mladih v EU

V Evropi je brez zaposlitve 5,7 milijona ljudi, mlajših od 25 let. Nedavna raziskava je pokazala, da je skoraj polovica vprašanih opravila pripravništvo, vendar kar tretjina programov ni bila ustreznih. Nekateri delodajalci denimo niso ponudili plačila ali zagotovili možnosti za pridobitev ustreznega znanja.

Z novim okvirom naj bi zagotovili, da bodo delodajalci vnaprej podrobneje določili pogoje pripravništva – vključno s plačilom, delovnimi pogoji in mentorstvom – ter da bodo upoštevali pravila EU glede delovnega časa in pravice do dela prostih dni. Pripravništvo se tudi omejuje na največ 6 mesecev.

Upati je, da bodo smernice spodbudile mlade k pripravništvu v tujini, saj bodo po vsej EU zanje veljali enaki standardi.

Jamstvo za mlade

Pripravništva so del sheme jamstva za mlade, ki mladim do 25 leta zagotavlja možnost kakovostne zaposlitve, pripravništva ali vajeništva oziroma možnost, da v 4 mesecih po zaključku formalnega šolanja ali po nastanku brezposelnosti nadaljujejo svoje izobraževanje.

Države EU naj bi s čimprejšnjim sprejetjem okvira pomagale zaščititi mlade in izboljšati njihove možnosti za stalno zaposlitev.

Sporočilo za medije – Kakovostna pripravništva za mlade v EU: predlog smernic Evropske komisije English

Jamstvo za mlade

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave