Cale de navigare

Orientări UE destinate să amelioreze formarea tinerilor - 09/12/2013

Tânăr reparând un calculator parțial dezasamblat.

UE propune o serie de orientări care să garanteze că angajatorii oferă din start informații clare despre stagii și că acestea îi pregătesc pe tineri pentru un loc de muncă permanent.

Tinerii care doresc să participe la stagii pentru a-și îmbunătăți perspectivele de carieră ar putea beneficia de pe urma orientărilor propuse de Comisia Europeană, care prevăd creșterea calității programelor de formare.

Cadrul prezentat de Comisie ar urma să garanteze că stagiile, care îi ajută pe tineri să dobândească experiența și competențele de care au nevoie pe piața muncii, oferă posibilități de formare de înaltă calitate și condiții de muncă adecvate.

Combaterea șomajului în UE

La nivel european, 5,7 milioane de persoane sub 25 de ani nu au un loc de muncă. Jumătate din tinerii intervievați în cadrul unui sondaj recent au declarat că au participat la stagii, însă o treime din programele de formare care li s-au propus nu s-au ridicat la un nivel acceptabil. De exemplu, au existat cazuri în care angajatorii nu și-au plătit stagiarii sau nu le-au oferit șansa de a dobândi competențe relevante.

Noul cadru își propune să garanteze că angajatorii fac publice din start detaliile referitoare la stagii (plată, condiții de muncă, supraveghere), respectând, în același timp, normele UE privind timpul de lucru și dreptul la concedii. De asemenea, propunerile Comisiei limitează durata stagiilor la 6 luni.

Se speră că aceste orientări vor încuraja cât mai mulți tineri să participe la stagii în străinătate, permițându-le să beneficieze de aceleași standarde peste tot în UE.

Garanția UE pentru tineret

Stagiile fac parte din așa-numita „garanţie pentru tineret”. Aceasta își propune să le dea asigurări persoanelor sub 25 de ani că, în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor sau de la intrarea în șomaj, vor primi o ofertă decentă de muncă sau vor avea posibilitatea de a-și continua studiile ori de a participa la stagii şi programe de ucenicie.

Țările din UE sunt invitate să adopte acest cadru cât mai repede posibil pentru a-i proteja pe tineri și pentru a le îmbunătăți șansele de a obține un loc de muncă permanent.

Comunicat de presă - Încadrarea în muncă a tinerilor: Comisia propune standarde pentru îmbunătățirea calității stagiilor

Garanția pentru tineret

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile