Navigációs útvonal

Az új uniós iránymutatások a fiatalok szakképzését hivatottak javítani - 09/12/2013

Fiatal férfi számítógépet szerel, előtte az asztalon szerszámkészlet látható

Az Európai Bizottság iránymutatásokat dolgozott ki annak elősegítése céljából, hogy a munkaadók időben tájékoztassák az érdeklődőket az általuk biztosított szakmai gyakorlati lehetőségekkel kapcsolatos tudnivalókról, és hogy a szakmai gyakorlaton részt vevő tanulók a munkaerőpiacon ténylegesen hasznosítható készségekre tegyenek szert.

Az Európai Bizottság iránymutatásai javítani fogják azoknak a fiataloknak a lehetőségeit, akik pályafutásuk elősegítése érdekében szakmai gyakorlaton kívánnak részt venni.

A Bizottság által bevezetni kívánt keretrendszer arra irányul, hogy a szakmai gyakorlat magas színvonalú képzést és megfelelő munkafeltételeket biztosítson a fiataloknak ahhoz, hogy elsajátítsák a munkaerőpiacon szükséges készségeket és tapasztalatot.

Fellépés a munkanélküliség ellen

Európa-szerte 5,7 millió az állástalanok száma a 25 éven aluliak körében. Egy nemrég készült felmérés eredménye azt mutatja, hogy noha a megkérdezett fiataloknak csaknem a fele már részt vett szakmai gyakorlaton, elvárásaiknak csak a képzési programok egyharmada felelt meg. A munkáltatók közül többen például nem nyújtottak semmilyen anyagi ellentételezést, és nem biztosították annak a lehetőségét sem, hogy a gyakornokok elsajátítsák a munkakörhöz kapcsolódó készségeket és ismereteket.

A kezdeményezés révén a Bizottság egyrészt arra törekszik, hogy a munkaadók időben tájékoztassák a leendő gyakornokokat a kínált fizetésről, a munkafeltételekről és a mentorálásról – másrészt pedig arra, hogy a munkáltatók betartsák a munkaidőre és a szabadságolásra vonatkozó uniós előírásokat. A visszaélések elkerülése érdekében a Bizottság azt javasolja továbbá, hogy a szakmai gyakorlat megengedett maximális időtartama 6 hónap legyen.

A Bizottság azt reméli, hogy az iránymutatásoknak köszönhetően az eddiginél többen fognak jelentkezni külföldi szakmai gyakorlatra, hiszen számíthatnak arra, hogy EU-szerte ugyanazok a feltételek fognak érvényesülni.

Ifjúsági garancia

A szakmai gyakorlatra vonatkozó rendelkezések az ifjúsági garancia részét képezik, amely azt hivatott biztosítani, hogy a 25. életévüket be nem töltött fiatalok a munkahelyük elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjanak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljenek.

A Bizottság arra ösztönzi az EU-országokat, hogy mielőbb fogadják el a szakmai gyakorlatra vonatkozó keretrendszert annak érdekében, hogy védelmezzék a fiatalok jogait és érdekeit, valamint javítsák elhelyezkedési esélyeiket és szakmai kilátásaikat.

Sajtóközlemény – A Bizottság iránymutatásokat javasol a fiatalok színvonalas szakmai képzéséért English

Ifjúsági garancia

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek