Navigacijski put

Smjernice EU-a za unapređenje osposobljavanja mladih - 09/12/2013

Mladić popravlja djelomično rastavljeno računalo alatom koji se nalazi na stolu ispred njega

EU predlaže smjernice kako bi poslodavci unaprijed pojasnili uvjete za pripravništvo koje će mladima pomoći u pronalaženju stalnog zaposlenja.

Europska komisija predložila je smjernice s pomoću kojih bi mladi, koji se odluče za pripravništvo, mogli povećati svoje mogućnosti zaposlenja.

Predloženim okvirom nastoje se osigurati visokokvalitetno osposobljavanje i odgovarajući radni uvjeti tijekom pripravništva, kojim se mladima pomaže u stjecanju vještina i iskustva potrebnih na tržištu rada.

Rješavanje problema nezaposlenosti u EU-u

U Europi je 5,7 milijuna osoba mlađih od 25 godina nezaposleno. Nedavno istraživanje pokazalo je da je gotovo polovica ispitanih mladih završilo pripravništvo, ali da trećina programa nije ispunila njihova očekivanja. Primjerice, neki poslodavci ne plaćaju naknade za pripravništvo ili ne pružaju mogućnost stjecanja odgovarajućih vještina.

Cilj okvira jest osigurati da poslodavci unaprijed pojasne uvjete za pripravništvo, uključujući plaćanje naknada, radne uvjete i nadzor te da poštuju pravila EU-a o radnom vremenu i godišnjem odmoru. Osim toga, pripravništvo se ograničava na najviše 6 mjeseci.

Očekuje se da će ove smjernice potaknuti više mladih na osposobljavanje u inozemstvu, omogućujući im iste standarde u čitavom EU-u.

Jamstvo EU-a za mlade

Pripravništva čine dio Jamstva za mlade kojim se mladima do 25 godina nastoji osigurati kvalitetno zaposlenje, pripravništvo ili naukovanje, ili mogućnost da u roku od 4 mjeseca od napuštanja formalnog obrazovanja ili početka nezaposlenosti nastave s obrazovanjem.

Države članice potiče se na što skorije donošenje okvira kako bi se pomoglo zaštititi mlade i povećale njihove mogućnosti dobivanja stalnog zaposlenja.

Priopćenje za tisak – Osiguranje visokokvalitetnog osposobljavanja za mlade u EU-u: Europska komisija predlaže smjernice

Jamstvo za mlade

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice