Navigacijska pot

EU pomaga evropskim umetnikom pridobiti novo občinstvo - 22/11/2013

Umetnik drži v rokah barvno paleto in slika na oljno platno.

Evropska unija bo tisočem umetnikov in strokovnih delavcev na področju evropske kinematografije, televizije, glasbe, književnosti, uprizoritvenih umetnosti in kulturne dediščine namenila več sredstev.

Pobuda Ustvarjalna Evropa bo potekala 7 let. Proračun v višini 1,46 milijarde evrov bo namenjen promociji evropske kulturne in jezikovne različnosti, pomoči umetniškim in ustvarjalnim dejavnostim pri prilagajanju na digitalno dobo in globalizacijo ter odpiranju novih možnosti, trgov in pridobivanju novih občinstev.

Koristi pobude

Program Ustvarjalna Evropa bo pomagal umetnikom in strokovnim delavcem na področju umetnosti pri njihovem uveljavljanju v tujini. Financiral bo naslednje pobude:

  • 250 000 umetnikov bo lahko svoje dosežke predstavilo v tujini;
  • na voljo bodo sredstva za snemanje, promocijo in distribucijo evropskih filmov, ki jih bodo predvajali v številnih kinodvoranah in festivalih po Evropi;
  • s prevodi 4 500 knjig in drugih književnih del bodo njihovi avtorji prodrli na druge trge in povečali svoje občinstvo;
  • na tisoče umetniških organizacij in strokovnjakov bo pridobilo nova znanja za prodor na mednarodni trg;
  • malim podjetjem na področju umetnosti in drugih ustvarjalnih panog bodo namenjena bančna posojila v višini 750 milijonov evrov.

Nadaljevanje uspešnih projektov

Nadaljevali se bodo dolgoročni projekti, kot so evropska prestolnica kulture, znak evropske dediščine in dnevi evropske dediščine, kakor tudi 5 nagrad EU, in sicer za kulturno dediščino, sodobno arhitekturo, književnost, glasbo in film.

Nova delovna mesta in spodbujanje gospodarske rasti v EU

Umetniške in ustvarjalne dejavnosti so pomembne za evropsko gospodarstvo, saj ustvarijo približno 4,5 % evropskega BDP in zaposlujejo več kot 8 milijonov ljudi. Z naložbami v te dejavnosti se bodo ustvarjala nova delovna mesta in krepila gospodarska rast. Več malih podjetij na področju umetniških in ustvarjalnih dejavnosti bo lažje pridobilo finančna sredstva, ki jim bodo pomagala pridobiti znanja za digitalno dobo in se uveljaviti drugod v Evropi.

Sporočilo za medije – Komisija pozdravlja sprejetje programa Ustvarjalna Evropa

Ustvarjalna Evropa

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave