Cale de navigare

UE îi ajută pe artiștii europeni să atragă un nou public - 22/11/2013

Artist cu paleta în mână, pictând un tablou în ulei

Mii de artiști și profesioniști europeni în domeniul artelor (cinematografie, televiziune, muzică, literatură, artele spectacolului și patrimoniu) vor beneficia de mai multă finanțare din partea UE.

Programul UE „Europa creativă” va intra în vigoare în ianuarie 2014 și se va derula pe durata a 7 ani. Bugetul de 1,46 miliarde de euro va fi utilizat pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică a Europei și pentru a ajuta sectorul artei și creației să se adapteze la era digitală și la globalizare. Artiștii vor avea noi oportunități pe plan internațional, vor putea pătrunde pe piețe noi și se vor putea adresa unui public mai larg.

Cine vor fi beneficiarii?

Programul „Europa creativă” îi va ajuta pe artiști și pe profesioniștii din domeniul culturii să-și difuzeze creațiile peste granițe. Vor fi finanțate următoarele inițiative:

  • 250 000 de artiști vor fi sprijiniți pentru a-și putea face cunoscute creațiile peste granițe
  • filmele europene vor rula în sute de săli de cinema și vor putea fi vizionate în cadrul festivalurilor din Europa, datorită finanțării de care vor beneficia pentru a fi produse, promovate și distribuite
  • vor fi traduse 4 500 de cărți și alte opere literare, permițându-le autorilor să pătrundă și pe alte piețe și să aibă acces la un public mai larg
  • mii de organizații și profesioniști din domeniul culturii vor dobândi noi competențe care-i vor ajuta să lucreze pe plan internațional
  • întreprinderile mici din domeniul culturii și creației vor putea accesa credite bancare în valoare de până la 750 de milioane de euro.

Proiectele europene de succes vor continua

Proiectele de lungă dată precum Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european și Zilele europene ale patrimoniului vor fi continuate, la fel ca și cele 5 premii ale UE pentru patrimoniul cultural, arhitectură contemporană, literatură, muzică și film.

Favorizarea creării de locuri de muncă și a creșterii în UE

Sectoarele culturii ș creației joacă un rol major în economia europeană, reprezentând circa 4,5% din PIB-ul UE și asigurând locuri de muncă pentru un număr de peste 8 milioane de persoane. Investițiile în aceste sectoare vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și la favorizarea creșterii economice. Multe întreprinderi mici vor fi ajutate să acceseze mai ușor fonduri, să-și dezvolte competențele de care au nevoie în era digitală și să-și consolideze capacitatea de a-și desfășura activitatea la nivel european.

Comunicat de presă - Comisia salută aprobarea programului „Europa creativă”

Europa Creativă

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile