Navigációs útvonal

Uniós program segíti, hogy az európai alkotások egyre szélesebb közönséghez juthassanak el - 22/11/2013

Színes festőpalettát tartó művész húz egy újabb ecsetvonást olajfestményén

Az európai filmgyártás, televíziózás, zene, irodalom, előadó-művészet és az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágazatok területén művészek és művészeti szakemberek ezrei látják majd előnyét a megnövelt összegű uniós támogatásnak.

A Kreatív Európa program 2014 januárjában indul majd, és 7 éves időtartamra szól. A teljes költségvetési keret, mely 1,46 milliárd eurót teszi ki, Európa kulturális és nyelvi sokszínűségét hivatott ösztönözni, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a művészek és a kreatív ágazat szakemberei meg tudjanak birkózni a digitális kor és a globalizáció kihívásaival, és nemzetközi színtéren új lehetőségek, piacok és közönségcsoportok felé nyithassanak.

Kik részesülnek majd támogatásban?

A „Kreatív Európa” program az alábbiak megvalósításával segít lebontani a művészet és a kultúra földrajzi határait:

  • 250 000 művész kap támogatást ahhoz, hogy alkotása hazáján kívüli is eljusson a közönséghez;
  • Európa-szerte több száz mozi és fesztivál tűz majd műsorára európai filmeket a filmek gyártásának, reklámozásának és terjesztésének finanszírozása révén;
  • 4500 könyv és más irodalmi mű fordítása nyer támogatást, így a szerzők új piacokra törhetnek be, és több olvasót szólíthatnak meg saját anyanyelvükön;
  • Művészeti szervezetek és szakemberek ezrei tehetnek szert olyan új készségekre, melyeknek köszönhetően a nemzetközi művészeti életben is aktívan részt vehetnek;
  • A művészet területén és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kisvállalkozások összesen mintegy 750 millió euró összegű bankhitelhez juthatnak.

A már sikeres uniós projektek is folytatódnak

A már régóta sikerrel futó projektek, így az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok elnevezésű rendezvénysorozat, valamint a kulturális örökség, a kortárs építészet, az irodalom, a zene és a filmművészet terén kiosztott öt európai díj tovább él majd.

A munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése az EU-ban

A művészeti és a kreatív ágazat fontos szerepet játszik az Unió gazdaságában: az EU GDP-jének körülbelül 4,5%-át hozza létre, és több mint 8 millió embernek ad munkát. Ezekben az ágazatokban a beruházások nyomán új munkahelyek jönnek majd létre, ami a gazdaságot is élénkíteni fogja. A programnak külön célja, hogy a művészet területén és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kisvállalkozások számára megkönnyítse a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférést, digitális korunknak megfelelő, új készségekkel vértezze fel őket, és fokozottan képessé tegye őket arra, hogy Európa-szerte sikeres üzleti tevékenységet végezzenek.

Sajtóközlemény – A Bizottság üdvözli a Kreatív Európa program Európai Parlament általi elfogadását

Kreatív Európa

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek