Διαδρομή πλοήγησης

Η ΕΕ βοηθά τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες να διευρύνουν το κοινό τους - 22/11/2013

Ζωγράφος επί το έργον

Χιλιάδες Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής, της λογοτεχνίας, των τεχνών του θεάματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς θα ωφεληθούν από την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η πρωτοβουλία "Ευρώπη της δημιουργίας" θα εφαρμοστεί για 7 χρόνια, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 2014. Ο προϋπολογισμός του, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης, την ενίσχυση του κλάδου της τέχνης και της δημιουργίας για να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή και την παγκοσμιοποίηση, και, τέλος, για τη δημιουργία νέων διεθνών προοπτικών χάρη στην πρόσβαση σε νέες αγορές και σε νέο κοινό.

Ποιοι θα ωφεληθούν;

Η πρωτοβουλία "Ευρώπη της δημιουργίας" θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού να προβάλουν το έργο τους σε άλλες χώρες, χάρη στη χρηματοδότηση των παρακάτω πρωτοβουλιών:

  • 250.000 καλλιτέχνες θα λάβουν βοήθεια για να κάνουν γνωστό το έργο τους σε άλλες χώρες
  • Οι ευρωπαϊκές ταινίες θα προβάλλονται σε εκατοντάδες κινηματογράφους και φεστιβάλ όλης της Ευρώπης, χάρη στη χρηματοδότηση της δημιουργίας, προώθησης και διανομής τους
  • 4.500 βιβλία και άλλα λογοτεχνικά έργα θα μεταφραστούν, ώστε οι συγγραφείς τους να διεισδύσουν σε νέες αγορές και να διαβάζονται από ένα ευρύτερο κοινό
  • Χιλιάδες οργανώσεις και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να βοηθούν τους ενδιαφερομένους να αποκτούν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές
  • Οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τέχνης και της δημιουργίας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους έως και 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται

Οι ήδη από καιρό εφαρμοζόμενες πρωτοβουλίες "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", "Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς" θα συνεχιστούν, καθώς και τα 5 ευρωπαϊκά βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς, σύγχρονης αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, μουσικής και κινηματογράφου.

Τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ

Ο κλάδος της τέχνης και της δημιουργίας παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% περίπου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολώντας πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα. Οι επενδύσεις στον κλάδο αυτό θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην τόνωση της ανάπτυξης. Πολλές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου θα λάβουν βοήθεια για ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή και ενίσχυση της ικανότητάς τους να δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δελτίο Τύπου - Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκριση του προγράμματος «Ευρώπη της δημιουργίας»

Ευρώπη της δημιουργίας

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι