Sti

EU hjælper europæiske kunstnere med at nå et nyt publikum - 22/11/2013

Kunstner holder farverig palet og sætter penselstrøg på oliemaleri.

Tusindvis af kunstnere og professionelle inden for europæisk film, tv, musik, litteratur, udøvende kunstarter og kulturarv vil få glæde af flere midler fra EU.

Et kreativt Europa varer 7 år fra januar 2014. Budgettet på 1,46 milliarder euro går til at støtte Europas kulturelle og sproglige mangfoldighed, støtte til kunsten og de kreative sektorer, der skal tilpasse sig den digitale tidsalder og globaliseringen, og til at finde nye internationale muligheder, markeder og publikum.

Hvem får glæde af støtten?

Et kreativt Europa vil hjælpe kunstnere og fagfolk med at dele deres arbejde på tværs af landegrænserne ved at støtte følgende initiativer:

  • 250 000 kunstnere får hjælp til at dele deres arbejde hen over grænserne
  • europæiske film vil blive set i hundredvis af biografer og på festivaler i rundt omkring i Europa takket være de midler, der gives til udvikling, reklame og distribution
  • 4 500 bøger og andre litterære værker vil blive oversat, så forfatterne kan komme ind på nye markeder og blive læst af et større publikum
  • tusindvis af kunstorganisationer og fagfolk får nye kvalifikationer, så de kan være aktive internationalt
  • små virksomheder i kunstbranchen og den kreative branche får adgang til banklån på i alt 750 millioner euro (ca. 5,5 milliarder kroner).

Succesrige EU-projekter kører videre

Traditionelle projekter som de europæiske kulturbyer, det europæiske kulturarvsmærke og de europæiske kulturarvsdage fortsætter, og det samme gælder de 5 EU-priser for kulturarv, moderne arkitektur, litteratur, musik og film.

Støtte til job og vækst i EU

Kunst og kreative brancher spiller en stor rolle for Europas økonomi og tegner sig for omkring 4,5 % af Europas bnp og over 8 millioner arbejdspladser. Investeringerne i disse sektorer vil hjælpe med til at skabe nye job og øge væksten. Mange små virksomheder inden for kunstbranchen og den kreative sektor får lettere adgang til finansiering, så de kan udvikle den knowhow, de skal bruge i den digitale tidsalder, og blive bedre rustet til at arbejde på tværs af de europæiske landegrænser.

Pressemeddelelse – Kommissionen hilser godkendelse af programmet "Et Kreativt Europa" velkommen

Et kreativt Europa

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links