Навигационна пътека

ЕС помага на европейските творци да достигнат до повече хора - 22/11/2013

Държащ цветна палитра художник полага щрих върху картина с маслени бои

Хиляди творци и специалисти в областта на европейското кино, телевизия, музика, литература, сценични изкуства и културно наследство ще могат да се възползват от увеличаване на финансирането от ЕС.

Продължителността на Творческа Европа е 7 години, считано от януари 2014 г. Бюджетът на инициативата от 1,46 млрд. евро ще се използва за популяризиране на европейското културно и езиково многообразие, за подпомагане на изкуствата и творческите сектори да се приспособят към цифровата епоха и глобализацията и да открият нови възможности, пазари и аудитории в международен план.

Кой ще има полза?

Чрез програма „Творческа Европа“ се помага на творци и специалисти в областта на изкуството да представят работата си в чужбина, като се финансират следните инициативи:

  • на 250 000 творци ще се помогне да представят творбите си в други страни;
  • европейски филми ще бъдат показвани в стотици кина и на фестивали в цяла Европа благодарение на финансирането на тяхното създаване, рекламиране и разпространение;
  • 4500 книги и други литературни творби ще бъдат преведени, което ще даде възможност на авторите да пробият на нови пазари и да бъдат четени от повече хора;
  • хиляди организации и специалисти в областта на изкуството ще придобият нови умения, които ще им помогнат да работят в международен план;
  • малки предприятия, работещи в областта на изкуството и творческите индустрии, ще получат достъп до банкови заеми на обща стойност 750 млн. евро.

Успешните проекти на ЕС продължават

Ще продължи дейността по съществуващи от дълго време проекти като Европейски столици на културата, Знак за европейско наследство и Дни на европейското културно и природно наследство, както и връчването на 5-те награди на ЕС за културно наследство, съвременна архитектура, литература, музика и филми.

Подкрепа за заетостта и растежа в ЕС

Изкуствата и творческите индустрии играят важна роля в европейската икономика, като на тях се падат около 4,5 % от БВП на Европа и в тях работят над 8 млн. души. Инвестициите в тези сектори ще помогнат за създаване на нови работни места и засилване на растежа. Множество малки предприятия в областта на изкуствата и творческия сектор ще получат помощ за улесняване на достъпа до финанси, за придобиване на нови умения, необходими в цифровата епоха, и за засилване на способността им да работят в Европа.

Съобщение за медиите — Комисията приветства одобрението на програма „Творческа Европа“

Творческа Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки