Sökväg

Många vuxna är dåliga på att läsa och skriva - 10/10/2013

EU-kommissionär Androulla Vassiliou i talarstolen bredvid Ángel Gurría från OECD

Var fjärde vuxen i EU saknar de grundläggande kunskaper man behöver för att klara sig i den moderna kunskapsekonomin.

EU och OECD har undersökt vuxnas kunskaper i 23 länder. Var fjärde invånare saknar grundläggande it-kunskaper och var femte har svårt att läsa och räkna. Men Sverige och Finland gör bra ifrån sig i alla kategorier.

Undersökningen visar också på stora skillnader i EU – i Finland och Nederländerna har de som precis gått ut skolan bättre färdigheter än högskoleutbildade i andra EU-länder.

Det framgår tydligt att utbildningen i hela EU måste förbättras så att alla får möjlighet att skaffa sig de färdigheter de behöver.

Bättre kunskaper för bättre framtid

Att kunna läsa, skriva, räkna och använda dator är viktigt för ens framtidsutsikter. Med bra kunskaper har man inte bara större chanser att få ett välbetalt och intressant jobb, utan man är också friskare och har bättre självförtroende än den som har sämre kunskaper.

Det kan bli en ond cirkel där de med dåliga kunskaper stängs ute från jobb och vidareutbildning och hamnar i en lågkompetensfälla. Detta i sin tur gör att de inte kan utveckla de färdigheter som behövs för att komma in på arbetsmarknaden igen.

Enligt undersökningen är detta redan ett faktum: de som är sämst på att läsa är dubbelt så ofta arbetslösa som den övriga befolkningen.

Vad gör EU?

EU har dragit igång flera initiativ för att höja kompetensnivån. Initiativet ”En öppen utbildning” ska förbättra it-kunskaperna, och Erasmus+ stöder projekt som ska hjälpa vuxna att bli bättre på att läsa, skriva, räkna och lösa problem med hjälp av datorn.

Ett nytt webbverktyg ska lanseras där man kan testa sina färdigheter och jämföra sig med undersökningens resultat. Undersökningen hjälper också länderna att se hur de bättre kan använda bidrag från Europeiska socialfonden för att stödja utbildning och fortbildning.

Pressmeddelande – Bättre utbildning behövs enligt ny undersökning

Undersökning av vuxnas kunskaper – vanliga frågor English

Undersökning av vuxnas kunskaper (OECD:s webbplats) Englishfrançais

Pressmeddelande – Öppen utbildning

Erasmus+

Högskolan måste blicka utåt

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar