Navigacijski put

Novim istraživanjem ističe se potreba za stjecanjem vještina u Europi - 10/10/2013

Povjerenica EU-a Androulla Vassiliou za govornicom, pokraj nje Ángel Gurría iz OECD-a

Prema najnovijem istraživanju četvrtina odraslih u EU-u ne posjeduje osnovne vještine potrebne za uspješno djelovanje u današnjem gospodarstvu temeljnom na znanju.

Istraživanje Europske komisije i OECD-a o vještinama odraslih, provedeno u 23 zemlje, pokazalo je da 1 od 4 građana EU-a ne posjeduje osnovne vještine potrebne za učinkovitu uporabu računala, a 1 od 5 građana posjeduje slabe vještine pisanja i računanja.

Istraživanjem se ističe i oštra razlika unutar EU-a, pa tako maturanti u Finskoj i Nizozemskoj imaju bolje rezultate od apsolvenata u nekim državama članicama.

Rezultatima istraživanja potvrđuje se potreba za poboljšanjem obrazovanja i izobrazbe diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani EU-a steknu vještine potrebne u današnjem svijetu.

Životne prilike

Životne prilike uvelike ovise o vještinama koje osoba posjeduje. Istraživanje je pokazalo da osobe s visokorazvijenim vještinama imaju bolje izglede za dobivanje posla koji ih ispunjava i koji je bolje plaćen te je veća vjerojatnost da će te osobe ostati zdrave i imati više povjerenja nego osobe sa slabo razvijenim vještinama.

Rezultati su zabrinjavajući jer pokazuju da prijeti tzv. „zamka neznanja” odnosno oni koji nemaju dovoljno razvijene vještine naći će se u situaciji da ne mogu dobiti posao niti se mogu dalje obrazovati. Drugim riječima neće imati priliku za stjecanje znanja potrebnog kako bi se vratili na posao.

Istraživanje je pokazalo da je ta pojava već prisutna – među osobama s najnižom pismenošću nezaposlenost je dvaput veća od prosjeka opće nezaposlenosti.

Što Europska unija poduzima po tom pitanju?

Europska unija pokrenula je brojne inicijative kako bi europski građani unaprijedili osnovne vještine. Cilj inicijative „Otvaranje obrazovanja” povisiti je razinu računalnih vještina u Europi, a programom Erasmus+ podupiru se projekti kojima se potiče stjecanje i poboljšanje vještina odraslih, poput vještina pisanja, računanja i rješavanja problema u računalnom okruženju.

Uspostavit će se novi alat kojim će se posjetiteljima omogućiti provjera vlastitih vještina internetom i usporedba s rezultatima istraživanja. Rezultati istraživanja pomoći će i određenim zemljama da privuku ciljana ulaganja Europskog socijalnog fonda, koji izdvaja novac u svrhe razvoja vještina i izobrazbe.

Priopćenje za tisak – Istraživanje EU-a pokazalo je nedovoljnu razinu obrazovanja i izobrazbe češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάespañolfrançaisitalianoNederlandsslovenčinasuomisvenska

Istraživanje o vještinama odraslih – Najčešća pitanja DeutschEnglishfrançais

Istraživanje o vještinama odraslih English (OECD)

Priopćenje za tisak – Otvaranje obrazovanja

Erasmus+

Otvaranje europskog obrazovanja svijetu

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice