Навигационна пътека

Ново проучване изтъква нуждата от умения в Европа - 10/10/2013

Европейският комисар Андрула Василиу стои зад катедра редом до Анхел Хурия от ОИСР

Според ново проучване на една четвърт от възрастните в ЕС им липсват основните умения, необходими за успех в съвременната основана на знанието икономика.

Според проучването за уменията на възрастните, проведено от ЕС и ОИСР в 23 страни, на една четвърт от европейците им липсват основни умения за ефективно използване на компютър, а една пета имат недостатъчни умения в областта на езиковата и математическата грамотност.

Проучването показва и големи контрасти в рамките на ЕС, като например наскоро завършилите училище във Финландия и Нидерландия постигат по-добри резултати от висшисти в други европейски страни.

Заключенията подчертават необходимостта от подобряване на образованието и обучението в целия ЕС, за да се гарантира, че всички европейци разполагат с необходимите им в съвременния свят умения.

Житейски перспективи

Уменията влияят силно върху житейските перспективи. Притежаващите високо равнище на умения не само е по-вероятно да си намерят високоплатена и носеща удовлетворение работа, но също и вероятността те да бъдат по-здрави и по-уверени в сравнение с хората с ниско ниво на умения е по-голяма, показва проучването.

Този факт поражда опасения от създаване на „капан на ниските умения“, където хората, на които им липсват умения, се оказват без възможности за работа и по-нататъшно образование. Това на свой ред ги лишава от възможности да придобият знанията, които са им нужни, за да се върнат на работа.

Според проучването това може би вече се случва: вероятността хората с най-ниско равнище на грамотност да бъдат безработни е почти два пъти по-висока, отколкото за цялото население.

Какво прави ЕС по въпроса?

В ЕС има различни инициативи за подпомагане на европейците да подобрят своите умения. Целта на инициативата „Отваряне на образованието“ е да се подобри компютърната грамотност в Европа, а програмата Еразъм+ ще подкрепя проекти, подпомагащи развитието и подобряването на уменията на възрастните като езикова и математическа грамотност и умения за решаване на проблеми в компютърна среда.

Ще бъде създаден нов онлайн инструмент, където посетителите ще могат да оценяват уменията си и да ги сравняват с резултатите от проучването. Заключенията на проучването също така ще помогнат на страните да насочат по-добре инвестициите от Европейския социален фонд, който предоставя пари за придобиване на умения и обучение.

Съобщение за медиите – Проучване на ЕС изтъква дефицита на образование и обучение češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάespañolfrançaisitalianoNederlandsslovenčinasuomisvenska

Проучване за уменията на възрастните – Често задавани въпроси English

Проучване за уменията на възрастните (ОИСР) Englishfrançais

Съобщение за медиите – Отваряне на образованието

Еразъм +

Отваряне на европейското образование към света

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки