Navigacijski put

Odavanje priznanja novim književnim talentima u Europi - 30/09/2013

Povjerenica EU-a Androulla objavljuje imena 12 dobitnika Nagrade EU-a za književnost za 2013.

Proglašena su imena dvanaest novih autora i književnih nada iz cijele Europe koji su dobitnici Nagrade EU-a za književnost za 2013.

Ovom se godišnjom nagradom, koja se ove godine dodjeljuje peti put, nastoji skrenuti pozornost na nove autore i književne nade koji možda ne bi dobili priznanje koje zaslužuju izvan svoje domovine.

Cilj je natjecanja stavljanje u prvi plan kreativnosti i raznolikosti europske suvremene književnosti, populariziranje književnih djela širom Europe i buđenje zanimanja za čitanje autora iz drugih zemalja.

Uz novčanu nagradu od 5 000 EUR i mogućnost predstavljanja djela na uglednim književnim sajmovima, dobitnici nagrade dobivaju i pristup novčanim sredstvima za prevođenje njihovih djela na druge europske jezike.

Za Nagradu EU-a za književnost mogu se natjecati autori iz 37 zemalja Europe. Dobitnike svake godine predlažu nacionalni ocjenjivački žiriji u trećini zemalja sudionica tako da su u razdoblju od tri godine zastupljene sve zemlje.

Dobitnici nagrade za 2013. jesu:

 • Isabelle Wéry (Belgija) za djelo Marilyn Désossée, film ceste u obliku romana
 • Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina) za Knjigu o Uni, roman o preživljavanju ratne traume
 • Emilios Solomou (Cipar) za djelo Hμερολóγιο μιας απιστίας, knjigu o vremenu, razaranju, sjećanju i ljubavi
 • Kristian Bang Foss (Danska) za djelo Døden kører audi, roman o putovanju automobilom kroz Europu
 • Meelis Friedenthal (Estonija) za djelo Mesilased, knjigu o pustolovinama studenta koji putuje između Nizozemske i Estonije
 • Katri Lipson (Finska) za djelo Jäätelökauppias, razigranu i očaravajuću priču koja se uglavnom odigrava u Čehoslovačkoj 1940-ih i 1950-ih
 • Lidija Dimkovska (Makedonija) za djelo Резервен Живот o borbi za individualnost sijamskih blizanaca
 • Marica Bodrožić (Njemačka) za djelo Kirschholz und alte Gefühle, priču o vremenu i sjećanju
 • Tullio Forgiarini (Luksemburg) za djelo Amok – Eng Lëtzebuerger Liebeschronik, priču o adolescentskoj potrazi za ljubavlju, srećom i mjestom u današnjem društvu
 • Ioana Pârvulescu (Rumunjska) za djelo Viaţa începe vineri, jedinstveno i očaravajuće putovanje u protekla vremena
 • Gabriela Babnik (Slovenija) za djelo Sušna doba, kroniku neobičnog ljubavnog odnosa
 • Cristian Crusat (Španjolska) za djelo Breve teoría del viaje y el desierto – šest priča koje se bave cijelim nizom ljudskih spoznaja.

Proglašenje dobitnika nagrade ove se godine podudaralo s 12. Europskim danom jezika, kojim se slavi naša bogata jezična baština i prednosti učenja jezika.

Ove se godine mnogim događanjima povezanima s jezicima diljem Europe nastojala naglasiti važnost jezika ne samo pri zapošljavanju, već i općenito kada se odlazi raditi, živjeti ili studirati u europsko inozemstvo.

Nagrada EU-a za književnost English

Priopćenje za tisak — Proglašenje dobitnika Nagrade EU-a za književnost za 2013.

Priopćenje za tisak — Europski dan jezika

Europski dan jezika

Nagrađena najbolja književna djela Europe

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice