Sökväg

EU-kommissionärerna Neelie Kroes och Androulla Vassiliou med en skolelev på en presskonferens

Ett nytt EU-initiativ ska se till att ungdomar får de datakunskaper de behöver för framtiden.

Tekniken spelar en allt större roll i våra liv och 2020 kommer det att krävas datakunskaper för nio av tio jobb. Trots detta har många skolor och universitet inte tillräckligt med resurser, infrastruktur eller utrustning för att följa med i utvecklingen.

För att se till att EU-invånarna kan konkurrera i den digitala tidsåldern har EU därför lagt fram ett initiativ för öppen utbildning. Det går ut på att göra fler utbildningsresurser tillgängliga för studenter, lärare och lärosäten och förbättra skolornas it-infrastruktur och bredbandsuppkoppling.

Ökad it-kompetens

Det nya initiativet ingår i en bredare EU-strategi för att förbättra it-kunskaperna i EU. Trots att den digitala tekniken blir allt viktigare i vårt samhälle är det inte många av oss som förstår hur en mobil eller dator egentligen fungerar.
– Det räcker inte med att kunna använda en app eller ett program. Vi behöver ungdomar som kan skapa dem själva, kommenterar EU:s utbildningskommissionär Androulla Vassiliou det nya initiativet.
Tack vare initiativet kan ungdomar få den kompetens de behöver för att få jobb. Och vi får fler kreativa och företagsamma människor på den europeiska arbetsmarknaden.

Ny utbildningsportal

Ett konkret verktyg som kommissionen nu lanserar är utbildningsportalen Open Education Europa. Här kan alla intresserade gratis använda och dela digitala resurser. Allt utbildningsmaterial som framställs med EU-bidrag kommer att finnas på portalen. Lärare och studenter kan också diskutera och främja bättre användning av digital teknik i skolan, och utbyta bästa praxis.

Initiativet stöder it i utbildningen även på andra sätt. Fler lärare ska utbildas i hur man använder den digitala tekniken i undervisningen, och skolor och universitet kan få bidrag för bredbandsuppkoppling och bättre it-utrustning.

Öppen utbildning – mer innovation och it-kompetens i skolan och högskolan

Högskolan måste blicka utåt

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar