Kruimelpad

Beter digitaal onderwijs in Europa - 26/09/2013

EU-commissarissen Neelie Kroes en Androulla Vassiliou en een leerling op een persconferentie

Een nieuw EU-initiatief geeft jongeren de computervaardigheden die zij nodig hebben in de 21e eeuw.

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Computervaardigheden zullen tegen 2020 voor ruim 90% van de banen in Europa een voorwaarde zijn. Maar scholen en universiteiten beschikken vaak niet over de middelen, aansluitingen of apparatuur om bij de tijd te blijven.

Daarom komt de EU met het initiatief Open het onderwijs. Dat moet meer middelen vrijmaken voor studenten, organisaties en leerkrachten en de IT-infrastructuur en -aansluitingen in scholen verbeteren.

Meer IT-vaardigheden

Het nieuwe initiatief maakt deel uit van een breder EU-plan om IT-vaardigheden in Europa te promoten. Hoewel steeds meer mensen smartphones en laptops gebruiken, begrijpen maar weinigen onder ons hoe die toestellen werken. Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor onderwijs, bij de bekendmaking van de nieuwe strategie: "Het is niet genoeg om een app of een programma te kunnen gebruiken: wij hebben jongeren nodig die hun eigen programma's kunnen creëren." Zo krijgen jongeren de vaardigheden die zij later nodig hebben, en worden zij de creatieve en ondernemende mensen waar de Europese arbeidsmarkt op zit te wachten.  

Open Education Europa

Een van de middelen die de Commissie inzet is een nieuwe website, Open Education Europa. Hier kunnen, studenten, leerkrachten en alle belangstellenden gratis digitale leermiddelen gebruiken en delen. Al het lesmateriaal dat met EU-geld is geproduceerd wordt hier gratis ter beschikking gesteld. De website biedt ook een platform voor leerkrachten en leerlingen om te discussiëren over het gebruik van digitale technologie in het onderwijs en tips uit te wisselen.

"Open het onderwijs" gaat ook over andere aspecten van het digitaal onderwijs in Europa. Zo komt er meer steun voor de opleiding van leerkrachten in het gebruik van digitale technologie, en subsidies voor breedbandaansluitingen en IT-faciliteiten in scholen en universiteiten.

Open het onderwijs - Bevordering van innovatie en digitale vaardigheden op scholen en universiteiten

Een venster op de wereld voor het Europees onderwijs

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links