Navigacijski put

Unaprjeđenje digitalnog obrazovanja u Europi - 26/09/2013

Povjerenice EU-a Neelie Kroes i Androulla Vassiliou s učenikom na konferenciji za tisak

Novom će se inicijativom EU-a mladima omogućiti stjecanje računalnih vještina koje su im potrebne za 21. stoljeće.

Do 2020. godine za više od 90 % radnih mjesta u Europi zahtijevat će se računalne vještine što odražava sve veću ulogu tehnologije u našim životima. Unatoč tomu mnogim školama i sveučilištima nedostaju sredstva, pristup internetu i oprema kako bi se prilagodili tim promjenama.

Kako bi se riješio taj problem i osiguralo da se Europljani mogu natjecati u digitalnom dobu, EU je pokrenuoinicijativu „Otvaranje obrazovanja”. Njezin je naglasak na većoj raspoloživosti resursa za studente, organizacije i profesore te na unparjeđenju informatičke infrastrukture i pristupa internetu u školama.

Nedostatne IT vještine

Nova inicijativa EU-a dio je opsežnog plana EU-a za poboljšanje IT vještina u Europi. Unatoč rastuće uloge digitalne tehnologije u današnjem društvu, samo ograničeni broj nas razumije kako funkcioniraju pametni telefoni i prijenosna računala. Pri pokretanju nove strategije, europska povjerenica za obrazovanje Androulla Vassiliou komentirala je: „Nije dovoljno znati kako koristiti neku aplikaciju ili program. Trebamo mlade ljude koji mogu stvarati svoje vlastite programe.” Na taj će se način mladim ljudima pružati vještine koje su im potrebne za buduća zaposlenja te stvarati kreativni, poduzetni ljudi za europsko tržište rada.  

Europsko otvoreno obrazovanje

Jedan od konkretnih alata koje Komisija uvodi je novo web-mjesto, Open Education Europa. To će mjesto studentima, profesorima i javnosti omogućiti uporabu i dijeljenje besplatnih digitalnih sadržaja. Svi će obrazovni materijali koji su stvoreni sredstvima EU-a biti besplatno dostupni korisnicima tog web-mjesta. Profesori i studenti moći će koristiti platformu na tom web-mjestu kako bi raspravljali o digitalnoj tehnologiji u nastavi i poticali njezinu bolju uporabu te dijelili primjere najbolje prakse.

Inicijativa „Otvaranje obrazovanja” bavit će se i ostalim pitanjima u području digitalnog obrazovanja u Europi. Povećat će se potpora za osposobljavanje profesora povezanog s uporabom digitalne tehnologije u učionicama te sredstva kako bi se poboljšao širokopojasni pristup i IT oprema u školama i na sveučilištima.

Otvaranje obrazovanja – poticanje inovacija i digitalnih vještina u školama i na sveučilištima

Otvaranje europskog obrazovanja svijetu

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice