Διαδρομή πλοήγησης

Καλύτερη ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη - 26/09/2013

Οι επίτροποι Νέιλι Κρους και Ανδρούλλα Βασιλείου με έναν μαθητή σε συνέντευξη Τύπου

Νέα πρωτοβουλία της ΕΕ που θα βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες τον 21ο αιώνα.

Το 2020, πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, αντανακλώντας τον όλο και σημαντικότερο ρόλο που παίζει η τεχνολογία στη ζωή μας. Παρ΄όλα αυτά, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν τους πόρους, τη συνδεσιμότητα ή τον εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, ώστε οι Ευρωπαίοι να είναι ανταγωνιστικοί στην ψηφιακή εποχή, η ΕΕ ξεκίνησε την πρωτοβουλία ‘Άνοιγμα της εκπαίδευσης’. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν περισσότερα μέσα στους σπουδαστές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους εκπαιδευτικούς καθώς και να βελτιωθούν οι υποδομές ΤΠΕ και η συνδεσιμότητα των σχολείων.

Κάλυψη της έλλειψης δεξιοτήτων ΤΠΕ

Η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της ΕΕ το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων χρήσης των ΤΠΕ στην Ευρώπη. Παρά τον όλο και μεγαλύτερο ρόλο που παίζει η ψηφιακή τεχνολογία στην κοινωνία μας σήμερα, λίγοι μόνο γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν τα έξυπνα κινητά ή οι φορητοί υπολογιστές μας. Εγκαινιάζοντας τη νέα στρατηγική, η επίτροπος Εκπαίδευσης Ανδρούλλα Βασιλείου σχολίασε: "Δεν αρκεί να γνωρίζουν απλώς τη χρήση μιας εφαρμογής ή ενός προγράμματος· χρειαζόμαστε νέους που να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα." Έτσι θα αποκτήσουν οι νέοι τις δεξιότητες που χρειάζονται για την μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, και ταυτόχρονα θα αναδειχτούν άτομα με δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα, τα οποία έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.  

Ιστότοπος Open Education Europa

Ένα από τα συγκεκριμένα εργαλεία που δημιουργεί η Επιτροπή είναι ο νέος ιστότοπος Open Education Europa (Ανοικτή εκπαίδευση), ο οποίος θα εξοικειώσει διδασκόμενους και διδάσκοντες, αλλά και το ευρύ κοινό, με την δωρεάν χρήση και ανταλλαγή ψηφιακών πόρων. Οι επισκέπτες του θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν όλο το εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο ιστότοπος θα διαθέτει επίσης πλατφόρμα όπου διδασκόμενοι και διδάσκοντες θα συζητούν για την καλύτερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία, και θα ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές.

Η πρωτοβουλία ‘Άνοιγμα της εκπαίδευσης’ θα αφορά και άλλα θέματα σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη. Θα παρέχει μεγάλη στήριξη στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην τάξη, καθώς και χρηματοδότηση ώστε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες και εξοπλισμό ΤΠΕ.

Άνοιγμα της εκπαίδευσης - τόνωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Άνοιγμα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στον κόσμο

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι