Sökväg

Tycker du om kultur? Välkommen till Europa! - 22/08/2013

Colosseum i Rom © EU

I Europa behöver du inte ta dig långt för att se enastående historiska platser och konstföremål. Kulturarvet är alltid nära, oavsett om du ska åka på charterresa eller stanna hemma i hängmattan i sommar.

Från Rhodos medeltida stadskärna till forumet i Rom och Polens träkyrkor – som europé är man bortskämd när det gäller kulturarvsturism.

Lyckade restaureringar

Att hålla byggnader och konstföremål i gott skick kräver mycket arbete. I juni uppmärksammade EU-kommissionen de privat- och yrkespersoner som har gjort en utomordentlig insats för att bevara kulturarvet genom att meddela 2013 års vinnare av Europa Nostras kulturarvspris.

På nätet röstades Propyléerna i Aten fram som allmänhetens favorit. De senaste bevarandeåtgärderna berömdes för den höga hantverksskickligheten och för att ha räddat ett av det europeiska kulturarvets viktigaste monument.

De andra vinnarna är:

  • Tallinns flyghamn, Estland;
  • Romerska teatern i Medellín, Spanien;
  • Strawberry Hill, Storbritannien;
  • Restaurering av maskiner i Wielemans-Ceuppensbryggeriet, Belgien;
  • Föreningen för främjande av konst och kultur i östra Tyskland;
  • Informationskampanj om azulejokakel, Portugal.

EU-bidrag

EU hjälper till att bevara många historiska platser – från restaureringen av Akropolis i Aten i Grekland till laserrengöring av gamla fresker i Siena i Italien. EU finansierar också forskning för att bidra till att Europas kulturarv bevaras. Ett exempel är EU:s brandvarningsprojekt Firesense, som ska skydda kulturhistoriskt värdefulla platser mot brand och oväder.

Res hemma i soffan

Kulturfantaster kan också njuta av kultur på nätet genom att gå in på Europeana – Europas digitala bibliotek, museum och arkiv. Här hittar du allt från jugendmöbler, musikinstrument och folkmusik till botaniska trädgårdar.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar