Navigacijska pot

Vas zanima kultura? Potem dobrodošli v Evropi! - 22/08/2013

Kolosej v Rimu © EU

V Evropi nam res ni treba potovati daleč, če želimo videti izjemne zgodovinske in kulturne spomenike. Zakaj si torej ne bi nekaterih med njimi ogledali, bodisi med dopustovanjem na tujih obalah, bodisi med poležavanjem na domačem kavču.

Evropejci smo res razvajeni, kar zadeva kulturni in zgodovinski turizem: ponudba sega od atenske Akropole, rimskega Foruma do poljskih lesenih cerkva.

Izjemni konservatorsko–restavratorski projekti

Skrb za dobro stanje stavb in umetnostnih del je zahtevno delo. Predanost prostovoljcev in strokovnjakov pri ohranjanju najpomembnejših spomenikov je bila deležna priznanja junija, ko sta Evropska komisija in Europa Nostra razglasili dobitnike nagrad 2013 za izjemne dosežke pri ohranjanju kulturne dediščine.

Letos je javnost z glasovanjem nagradila obnovo osrednjega dela Propilej na atenski Akropoli. Nedavno končani konservatorski posegi, s katerimi so rešili ta veličastni kulturni spomenik, se odlikujejo po visoki kakovosti obrtniških del.

Nekateri drugi nagrajeni projekti so:

  • hangarji za vodna letala v Talinu, Estonija;
  • rimsko gledališče v Medellinu, Španija;
  • dvorec Strawberry Hill, Združeno kraljestvo;
  • restavriranje strojev v pivovarni Wielemans-Ceuppens, Belgija;
  • združenje za promocijo umetnosti in kulture v vzhodnem delu Nemčije;
  • projekt ozaveščanja o keramičnih ploščicah azulejos, Portugalska.

Finančna podpora EU

EU finančno podpira ohranitev številnih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, od restavriranja atenske Akropole do laserskega čiščenja starih fresk v italijanski Sieni. Finančno podpira tudi raziskave, ki pomagajo ohranjati kulturno bogastvo Evrope. Tako so denimo pri projektu Firesense izdelali sistem za zgodnje opozarjanje, s katerim varujejo kraje kulturnega pomena pred požari in posledicami izrednih vremenskih razmer.

Kulturno popotovanje na domačem kavču

Kulturnim sladokuscem se bo prilegla tudi Europeana, evropska digitalna knjižnica, muzej in arhiv. V njej si je mogoče ogledati tako rekoč vse: izdelke art nouveau, glasbene inštrumente, irsko ljudsko glasbo, botanične vrtove.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave