Kruimelpad

Op zoek naar cultuur? Welkom in Europa! - 22/08/2013

Het Colosseum, Rome © EU

Als je uniek historisch of cultureel erfgoed wilt zien, hoef je in Europa nooit ver te zoeken. Ook als je een strandvakantie plant, of liever surft vanuit je luie stoel, kun je gemakkelijk wat cultuur opsnuiven.

Van de Akropolis in Athene en het Forum in Rome tot de houten kerken in Polen: in Europa hebben we keuze te over als het aankomt op historisch en cultureel toerisme.

Bekroonde restauratieprojecten

Gebouwen en kunstvoorwerpen in goede staat houden vergt de inzet van veel mensen, al dan niet betaald. De beste projecten op dat gebied kregen erkenning in juni, toen de Europese Commissie en Europa Nostra de prijswinnaars van 2013 bekendmaakte.

De publieksprijs ging dit jaar naar het centrale gedeelte van de Propyleeën van de Akropolis in Athene. De recente instandhoudingsmaatregelen zijn met bijzonder groot vakmanschap uitgevoerd en hebben dit symbool van de Europese cultuur gered.

Andere winnaars zijn:

  • de zeeluchthaven (Lennusadam/Seaplane Harbour) in Tallinn, Estland;
  • het Romeins theater in Medellín, Spanje;
  • Strawberry Hill in Twickenham, Engeland;
  • de brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst, België, voor de restauratie van machines;
  • VKF, de vereniging ter bevordering van kunst en cultuur in de nieuwe deelstaten van Duitsland;
  • de Langstraatspoorbruggen in Drunen, Nederland.

EU-steun

Of het nu gaat om de Akropolis in Athene of om historische wandtegels in Portugal, de EU helpt om het erfgoed te bewaren. Ze financiert ook onderzoek in dit verband, bijvoorbeeld het Firesense-project, een waarschuwingssysteem voor de bescherming van cultureel erfgoed tegen brand en extreme weersomstandigheden.

Op reis in je luie stoel

Ook de meest overtuigde cultuurfreaks kunnen altijd nog wat nieuws ontdekken op Europeana, een bibliotheek, museum en archief op één website. Of je nu houdt van Jugendstil of van muziekinstrumenten, van Ierse folk of van kruidentuinen, je vindt hier altijd iets van je gading.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links