Navigációs útvonal

Üdvözöljük Európában, a kultúra kincsestárában! - 22/08/2013

A Colosseum, Róma © EU

Európában nem kell Önnek messzire mennie, ha kulturális vagy történelmi nevezetességeket szeretne megtekinteni. Külföldre készül? Vagy csak képzeletben utazik? Mindenképp érdemes néhány műemlékhez vagy műalkotáshoz ellátogatnia.

Rodosz óvárosa, a római Forum Magnum, Lengyelország fatemplomai… és folytathatnánk a sort: az európaiak a látnivalók gazdag tárházából választhatnak, ha kulturális vagy történelmi felfedező útra szeretnének indulni.

Kiemelkedő restaurálási projektek

A régi épületek és műalkotások fenntartása komoly munkát igényel. Az Európai Bizottság és az Europa Nostra júniusban kihirdette a kulturális örökség megőrzését szolgáló projektek 2013. évi díját, elismerésben részesítve ezáltal a jelentős emlékhelyek megőrzésére törekvő önkéntesek és szakértők erőfeszítéseit.

Idén a közönségdíjat az athéni Propülaia épület felújítása kapta. A kitüntetést a projekt a közelmúltban végzett, kiemelkedő kézműves szakértelemről tanúskodó megőrzési munkálatokért kapta, mellyel az európai kultúra egyik legismertebb műemlékét mentette meg a jövő számára.

További nyertesek:

  • Hidroplánhangár – Tallinn, Észtország;
  • Római kori színház – Medellín, Spanyolország;
  • Strawberry Hill – Twickenham, Egyesült Királyság;
  • A Wielemans-Ceuppens sörfőzde gépeinek helyreállítása – Brüsszel, Belgium;
  • Németország keleti részében a művészetet és a kultúrát támogató egyesület;
  • Az „azulejo” csempék védelmére irányuló projekt – Loures, Portugália.

Uniós támogatás

Az EU számos műemlék megőrzéséhez járul hozzá anyagilag. Támogatást nyújtott például Görögországban az athéni Akropolisz restaurálásához, Olaszországban a régi sienai freskók lézeres tisztításához. Az EU az európai kulturális örökség megőrzését szolgáló kutatást is finanszírozza. Az egyik általa támogatott projekt, a Firesense kutatócsapata például riasztórendszert fejlesztett ki, hogy szemmel lehessen tartani a tűzkockázatot és a szélsőséges időjárási jelenségeket a kulturális jelentőségű helyszíneken.

Az Europeana az otthon maradókat is utazásra invitálja

A kultúra szerelmesei Európa digitális könyvtárának, múzeumának és levéltárának, az Europeanának köszönhetően karosszékükben ülve is útra kelhetnek. A kulturális örökség elektronikus tárházában mindenki talál kedvére valót, akár a szecessziós remekművek, akár a hangszerek, akár az ír népi dallamok vagy a botanikus kertek érdeklik.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek