Navigacijski put

Zanimate se za kulturu? Dobro došli u Europu! - 22/08/2013

Kolosej u Rimu © EU

U Europi ne morate dugo tragati za prvorazrednim povijesno-kulturnim spomenicima. Planirate li ovog ljeta otići na deleke obale ili ćete se odlučiti za odmor u naslonjaču, uvrstite neke od njih u svoj program.

Od Kolosa na Rodosu preko Foruma u Rimu do drvenih crkvi u Poljskoj — kada je riječ o kulturno-povijesnim znamenitostima, Europljani ne znaju koju bi prije posjetili.

Stare znamenitosti u novom sjaju

Održavanje zgrada i umjetničkih djela težak je posao. Trudu dobrovoljaca i stručnjaka da sačuvaju važne kulturne spomenike odano je priznanje u lipnju, kada su Europska komisija i Europa Nostra proglasile dobitnike nagrada za izuzetne projekte očuvanja kulturne baštine za 2013.

Nagradu publike osvojila je središnja zgrada Propileja u Ateni. Nagrada je dodijeljena zbog visoke kakvoće izrade i spašavanja remek-djela europske kulture.

Ostali su dobitnici:

  • Hidroavionsko pristanište u Tallinnu, Estonija;
  • Rimsko kazalište u Medellinu, Španjolska;
  • Strawberry Hill, Ujedinjena Kraljevina;
  • Obnavljanje strojeva u pivovari Wielemans-Ceuppens, Belgija;
  • Udruženje za promidžbu umjetnosti i kulture na istoku Njemačke;
  • Projekt podizanja svijesti o pločicama Azulejo u Portugalu.

Pomoć EU-a

EU pomaže u očuvanju mnogih kulturnih znamenitosti — od restauracije Akropole u Ateni do laserskog čišćenja starih fresaka u Sieni u Italiji. Kako bi se očuvalo europsko kulturno blago, EU podupire i istraživanja. Tako je primjerice u okviru projekta Firesense razvijen sustav ranog upozoravanja radi nadziranja opasnosti od požara i ekstremnih vremenskih uvjeta u područjima od kulturne važnosti.

Putovanje u naslonjaču

Poklonike kulture razveselit će i Europeana, europska digitalna knjižnica, muzej i arhiva. U njoj će svatko doći na svoje — ljubitelji secesije ili glazbala, obožavatelji irske tradicionalne glazbe ili posjetitelji botaničkih vrtova.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice