Διαδρομή πλοήγησης

Σας ενδιαφέρει ο πολιτισμός; Καλωσορίσατε στην Ευρώπη. - 22/08/2013

Το Κολοσσαίο της Ρώμης © EU

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ στην Ευρώπη για να βρείτε μνημεία μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Είτε σκοπεύετε να ταξιδέψετε είτε να μην το κουνήσετε από την πολυθρόνα σας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Η καστροπολιτεία της Ρόδου, η αρχαία αγορά της Ρώμης και οι ξύλινες εκκλησίες της Πολωνίας είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τα πολυάριθμα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Αξιοσημείωτα έργα αποκατάστασης

Η διατήρηση κτιρίων και έργων τέχνης σε καλή κατάσταση είναι δύσκολη υπόθεση. Εθελοντές και επαγγελματίες που εργάστηκαν για την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων είδαν το έργο τους να αναγνωρίζεται όταν τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των βραβείων 2013 για εξαιρετικά έργα συντήρησης.

Το φετινό "βραβείο προτίμησης του κοινού" κέρδισε το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων στην Αθήνα. Τα πρόσφατα έργα συντήρησης επαινέθηκαν για το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας και τη διαφύλαξη ενός συμβολικού μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Άλλοι νικητές ήταν:

  • ο Λιμένας Υδροπλάνων στο Τάλιν της Εσθονίας;
  • το Ρωμαϊκό Θέατρο του Medellin στην Ισπανία;
  • η έπαυλη "Strawberry Hill" στο Ηνωμένο Βασίλειο;
  • η αποκατάσταση των μηχανημάτων της ζυθοποιίας Wielemans-Ceuppens στο Βέλγιο;
  • η Ένωση για την προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας;
  • το σχέδιο SOS Azulejo που στοχεύει στη διαφύλαξη των χαρακτηριστικών κεραμικών πλακιδίων Azulejo στην Πορτογαλία.

Στήριξη από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη συντήρηση πολλών μνημείων: από την αποκατάσταση της Ακρόπολης στην Αθήνα μέχρι τον καθαρισμό με λέιζερ τοιχογραφιών στη Σιένα της Ιταλίας. Χρηματοδοτεί επίσης έρευνες με αντικείμενο τη διατήρηση των πολιτιστικών θησαυρών της Ευρώπης. Χάρη στο σχέδιο Firesense, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με στόχο την παρακολούθηση του κινδύνου πυρκαγιάς ή ακραίων καιρικών συνθηκών σε τόπους πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Χωρίς να το κουνήσετε από την πολυθρόνα σας

Η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη, μουσείο και αρχείο για τον πολιτισμό της Ευρώπης, θα σας ενθουσιάσει. Όποιος κι αν είναι ο τομέας που σας ενδιαφέρει -αρ νουβό, μουσικά όργανα, παραδοσιακή ιρλανδική μουσική, βοτανικοί κήποι, για να αναφέρουμε μόνον μερικούς-, για όλους υπάρχει κάτι στην Europeana.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι