Sti

Mangler du kultur? Velkommen til Europa - 22/08/2013

Colosseum, Rom © EU

Du behøver ikke rejse langt i Europa for at finde enestående historiske eller kulturelle genstande. Uanset om du skal til udlandet denne sommer, eller du bliver hjemme på sofaen, kan du godt klemme lidt kultur ind.

Fra Kolossen på Rhodos til Forum Romanum i Rom og Polens trækirker: Europæerne kan vælge og vrage, når det kommer til historisk og kulturel turisme.

Store restaureringsprojekter

Det er et stort arbejde at bevare bygninger og kunstværker. Frivilliges og fagfolks bestræbelser på at bevare vigtige steder blev anerkendt i juni, da Europa-Kommissionen og Europa Nostra offentliggjorde vinderne af priserne for fremragende bevarelsesprojekter for 2013.

Vinderen af dette års offentlige afstemning blev den centrale del af propylæerne i Athen. Nylige bevaringsbestræbelser blev rost for den gode håndværksmæssige kvalitet og for at redde et vigtigt monument for den europæiske kultur.

De øvrige vindere:

  • Vandflyvemaskinehavnen i Tallinn, Estland;
  • Det romerske teater i Medellín, Spanien;
  • Strawberry Hill, Storbritannien;
  • Restaurering af maskiner på bryggeriet Wielemans Ceuppens, Belgien;
  • Forening for fremme af kunst og kultur i det østlige Tyskland;
  • Projekt, der skal skabe opmærksomhed om azulejo-kakler i Portugal.

EU-støtte

EU hjælper med at bevare mange af disse steder – fra restaurering af Akropolis i Athen i Grækenland til laserrengøring af gamle freskomalerier i Siena i Italien. EU støtter også forskning, der skal hjælpe med at bevare Europas kulturskatte. F.eks. har projektet Firesense udviklet et system til tidlig varsling, der måler risikoen for brand og ekstreme vejrforhold i områder af kulturel interesse.

Rejser fra sofaen

Kulturelskere vil også sætte pris på Europeana – Europas digitale bibliotek, museum og arkiv. Uanset om du er interesseret i art nouveau eller musikinstrumenter, irsk folkemusik eller botaniske haver, er der noget for dig.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links