Navigacijska pot

Odpiranje evropskih univerz svetu - 19/07/2013

Diplomanti ©iStockphoto

Z novo strategijo bodo evropske univerze pritegnile mednarodne študente in svojim diplomantom omogočile znanje, potrebno za mednarodni poklicni uspeh.

Kitajska in Indija, pa tudi druge države v vzponu, posodabljajo svoje univerze in si prizadevajo za čim več mednarodnih študentov, zato se mora tudi Evropa potruditi, da bo še naprej privlačna izobraževalna destinacija.

Strategija Evropske komisije za visoko šolstvo DeutschEnglishfrançais predlaga ukrepe na treh področjih:

  • mednarodne izmenjave študentov in osebja,
  • internacionalizacija in izboljšanje študijskih programov, vključno z razvojem digitalnega učenja,
  • sodelovanje, partnerstva in izgradnja zmogljivosti.

Mednarodne izmenjave v številkah

Število študentov na svetu naj bi se v obdobju 2000–2030 kar početverilo, s približno 100 milijonov na 400 milijonov. Vsako leto se število študentov, ki se odpravijo na študij v tujino, poveča za 7 %. Največjo rast beležijo Kitajska, Indija in Južna Koreja. Evropo si za cilj izbere približno 45 % mednarodnih študentov.

Z novim programom Erasmus+, ki se bo začel izvajati januarja 2014, se bo na evropskih univerzah število izmenjav za študente in pedagoško osebje povečalo na 135 000 na leto (100 000 več kot v okviru dosedanjega programa Erasmus Mundus).

Pridobivanje mednarodnih izkušenj doma

Vendar pa internacionalizacija študija ne sme biti samo privilegij manjšine študentov (15 %), ki se odloči za študij v tujini. Tudi tisti, ki ostanejo v domači državi, potrebujejo možnosti za učenje tujih jezikov, stik s predavatelji z mednarodnimi izkušnjami in mednarodno sodelovanje prek učenja po spletu.

Komisija bo univerze in visokošolske zavode spodbudila k povezovanju v partnerstva znotraj in zunaj Evrope, ki bodo potekala prek skupnih projektov in spletnih predavanj. Odpravili naj bi tudi preostale ovire za uspešno izvedbo skupnih študijskih programov in programov z dvojno diplomo.

S partnerstvi bodo spodbudili vzajemno priznavanje kvalifikacij, pritegnili nadarjene študente ter izboljšali mednarodna znanja in zaposljivost evropskih diplomantov.

Spremembe izobraževalnega sistema in uvajanje mednarodne dimenzije v študijske programe so seveda v pristojnosti posamezne države članice, vendar jim bo EU v tem procesu pomagala. Sredstva programa Erasmus+ bodo tako v obdobju 2014–2020 namenjena mobilnosti, skupnim diplomskim programom, mednarodnim partnerstvom in razvoju pedagoškega osebja.

Več o izobraževanju in usposabljanju v EU DeutschEnglishfrançais

Osnovni podatki: evropsko visoko šolstvo v primerjavi s svetom DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave