Kruimelpad

Het Europees onderwijs openstellen voor de wereld - 19/07/2013

Afgestudeerden © iStockphoto

Een nieuwe strategie moet Europa aantrekkelijker maken voor studenten uit de rest van de wereld en Europese studenten opleiden voor een internationale carrière.

Nu landen zoals China en India hun universiteiten moderniseren en aantrekkelijker proberen te maken voor internationale studenten, moet ook Europa een tandje bijsteken om een aanlokkelijke bestemming voor studenten te blijven.

De strategie voor hoger onderwijs DeutschEnglishfrançais van de Europese Commissie mikt op een aanpak op drie fronten:

  • internationale uitwisseling van studenten en medewerkers
  • internationalisering en verbetering van de onderwijsprogramma's, onder meer door digitaal leren
  • samenwerking, partnerschappen en capaciteitsopbouw

Studeren in het buitenland in cijfers

Het totale aantal studenten in het hoger onderwijs zal wereldwijd met een factor vier groeien van 100 miljoen in 2000 naar 400 miljoen in 2030. Het aantal studenten dat in het buitenland gaat studeren, neemt met 7% per jaar toe (met de hoogste groei in China, India en Zuid-Korea). Europa trekt momenteel ongeveer 45% van de internationale studenten.

Door het nieuwe programma Erasmus+, dat in januari 2014 van stapel gaat, zal het aantal plaatsen aan Europese universiteiten voor studenten van buiten de EU toenemen tot 135.000 per jaar, 100.000 meer dan onder het huidige programma Erasmus Mundus.

Internationaliseren thuis

Maar niet alleen die kleine minderheid van EU-studenten, 15%, die in het buitenland gaat studeren, moet kunnen profiteren van de internationalisering. De thuisblijvers moeten worden aangemoedigd om vreemde talen te leren, contacten te leggen met medewerkers met buitenlandervaring en internationaal samen te werken via online-leerprojecten.

Daarnaast stimuleert de Commissie universiteiten en hogescholen om via gezamenlijke projecten en webgebaseerde opleidingen in en buiten Europa partnerschappen op te zetten en om de resterende belemmeringen voor opleidingsprogramma's voor gezamenlijke en dubbele diploma's uit de weg te ruimen.

Partnerschappen bevorderen de wederzijdse erkenning van diploma's, trekken getalenteerde studenten aan en verhogen de wereldwijsheid en inzetbaarheid van afgestudeerden uit Europa.

Hoewel elk land zelf verantwoordelijk blijft voor de hervorming en internationalisering van het hoger onderwijs, zal de EU dit proces steunen. Tussen 2014 en 2020 investeert het programma Erasmus+ in mobiliteit, gezamenlijke diploma's, internationale partnerschappen en personeelsontwikkeling.

Meer over onderwijs en opleiding DeutschEnglishfrançais

Feiten en cijfers: het Europees hoger onderwijs in de wereld DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links