Navigációs útvonal

Európai oktatás – nyitás a világ felé - 19/07/2013

Végzősök © iStockphoto

Az új uniós stratégia azt hivatott elősegíteni, hogy Európa vonzóbb célpont legyen a nemzetközi diákok számára, az európai diákok pedig elsajátítsák a nemzetközi karrierhez szükséges készségeket és ismereteket.

Most, amikor Kína és India korszerűsíti felsőoktatási rendszerét, és arra törekszik, hogy minél több külföldi diákot csábítson az ország egyetemeire, Európa sem ülhet ölbe tett kézzel: többet kell tennie azért, hogy a jövőben is vonzó célpont legyen a nemzetközi diákok szemében.

Az Európai Bizottság felsőoktatási stratégiája DeutschEnglishfrançais szerint az alábbi három területen van szükség cselekvésre:

  • nemzetközi csereprogramok a diákok és a felsőoktatási szakemberek számára,
  • a tantervek minőségének javítása és nemzetközi dimenziójának erősítése, ideértve a digitális tanulás térnyerésének elősegítését is,
  • együttműködés, partnerség és kapacitásépítés.

Tanulás külföldön – mit mutatnak a számok?

2000 és 2030 között a felsőoktatási rendszerekben tanuló diákok száma a világon 100 millióról várhatóan 400 millióra emelkedik, azaz megnégyszereződik. Évente mintegy 7%-kal növekszik azoknak a diákoknak a száma, akik külföldön folytatnak tanulmányokat. (A legnagyobb növekedés Kínában, Indiában és Dél-Koreában figyelhető meg.) Jelenleg a nemzetközi diákoknak mintegy 45%-a Európát választja külföldi tanulmányainak helyszínéül.

A tervek szerint 2014 januárjában induló új uniós program, az Erasmus+ támogatást biztosít majd ahhoz, hogy évente 135 ezer diák és felsőoktatási dolgozó vehessen részt az uniós és az Unión kívüli egyetemek közötti csereprogramokban. Ez 100 ezer fővel haladja meg a jelenleg futó Erasmus Mundus program által biztosított keretet.

Nemzetközi dimenzió – belföldön

Fontos arról is gondoskodni, hogy a nemzetközi nyitásból ne csak azoknak az uniós diákoknak származzon előnyük, akik külföldön tanulnak. Különösen lényeges ez, mivel ők az uniós diákoknak hozzávetőleg csupán a 15%-át alkotják. A „helyben maradó” egyetemistákat és főiskolásokat ösztönözni kell arra, hogy tanuljanak idegen nyelveket. Lehetővé kell továbbá tenni a számukra, hogy online tanulás keretében nemzetközi együttműködést folytassanak, és hogy nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatóktól tanulhassanak.

A Bizottság azt is elő kívánja segíteni, hogy az egyetemek és a főiskolák Európán belül és kívül egyaránt lépjenek partnerségre más intézményekkel közös projektek és webalapú tanfolyamok létrehozása révén, és hárítsák el az utolsó akadályokat is a közös és a kettős oklevelet kínáló diplomaprogramok útjából.

A partnerségek elő fogják mozdítani a képesítések kölcsönös elismerését, növelni fogják az intézmények vonzerejét a tehetséges diákok szemében, és elő fogják segíteni, hogy az európai diplomások sikeresen meg tudják állni a helyüket a világ munkaerőpiacán.

A felsőoktatási rendszerek korszerűsítése és a nemzetközi nyitás ösztönzése tagállami hatáskörbe tartozik. Az Európai Unió szerepe abban áll, hogy ezekhez a folyamatokhoz támogatást, segítséget nyújtson. A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Erasmus+ program a mobilitás előmozdításához, a közös diplomaprogramok létrehozásához, a nemzetközi partnerségek kiépítéséhez és a felsőoktatásban dolgozók továbbképzéséhez biztosít majd finanszírozást.

Oktatás és képzés az EU-ban DeutschEnglishfrançais

Tények és adatok: Az európai felsőoktatás a világban DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek