Διαδρομή πλοήγησης

Άνοιγμα της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στον κόσμο - 19/07/2013

Πτυχιούχοι ©iStockphoto

Νέα στρατηγική για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ευρώπη και την κατάλληλη προετοιμασία των Ευρωπαίων πτυχιούχων για διεθνή σταδιοδρομία.

Καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία εκσυγχρονίζουν τα πανεπιστήμιά τους και εντείνουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση ξένων φοιτητών, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση DeutschEnglishfrançais προβλέπει τρεις τομείς δράσης:

  • διεθνείς ανταλλαγές φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού
  • διεθνοποίηση και βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής μάθησης
  • συνεργασία, συμπράξεις και ανάπτυξη ικανοτήτων

Στοιχεία για τις σπουδές στο εξωτερικό

Ο αριθμός των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030 και να φθάσει τα 400 εκατ. από 100 εκατ. περίπου το 2000. Ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό αυξάνεται κατά 7% κάθε χρόνο (με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα). Σήμερα η Ευρώπη προσελκύει το 45% περίπου των διεθνών φοιτητών.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014, θα αυξήσει τις ανταλλαγές φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού σε 135.000 τον χρόνο, δηλαδή 100.000 περισσότερες απ’ ό,τι στο πλαίσιο του σημερινού προγράμματος Erasmus Mundus.

Διεθνοποίηση των σπουδών στην Ευρώπη

Από τη διεθνοποίηση των σπουδών δεν πρέπει να επωφελείται μόνο η μειοψηφία των Ευρωπαίων φοιτητών, γύρω στο 15%, που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα τους πρέπει να έχουν καθηγητές με διεθνή εμπειρία, να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, και να έχουν την ευκαιρία διεθνούς συνεργασίας μέσω της διαδικτυακής μάθησης.

Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τα πανεπιστήμια και τα κολέγια να δημιουργήσουν συμπράξεις εντός και εκτός Ευρώπης μέσω κοινών σχεδίων και διαδικτυακών μαθημάτων και να εξαλείψουν τα υπολειπόμενα εμπόδια για την ανάπτυξη προγραμμάτων κοινών/διπλών πτυχίων.

Μέσω των συμπράξεων θα προωθείται η αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων, η προσέλκυση ταλαντούχων φοιτητών και η αύξηση της ικανότητας των Ευρωπαίων πτυχιούχων να βρουν δουλειά και να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό.

Παρόλο που είναι ευθύνη κάθε χώρας να μεταρρυθμίσει το εθνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να υιοθετήσει μια διεθνή διάσταση, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σχετική διαδικασία. Το διάστημα 2014-2020, το πρόγραμμα Erasmus+ θα επενδύσει στην κινητικότητα, στα κοινά πτυχία, στις διεθνείς συμπράξεις και στη βελτίωση των ικανοτήτων του προσωπικού.

Περισσότερα γύρω από την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στην ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Δεδομένα και αριθμοί: ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση στον κόσμο DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι