Sti

Europæiske uddannelsessystemer åbnes op for verden - 19/07/2013

Nyuddannede ©iStockphoto

Ny strategi skal sørge for, at Europa tiltrækker internationale studerende, og at EU's egne studerende får de nødvendige færdigheder til en international karriere.

Med lande som Kina og Indien, der moderniserer deres universiteter og øger deres bestræbelser på at tiltrække internationale studerende, skal Europa oppe sig for at forblive en attraktiv destination.

Europa-Kommissionens strategi for højere uddannelse DeutschEnglishfrançais opfordrer til handling på tre områder:

  • udveksling af internationale studerende og ansatte
  • internationalisering og forbedring af studieprogrammer, herunder e-læring
  • opbygning af samarbejde, partnerskaber og kapacitet

Udlandsstudier i tal

Antallet af studerende på videregående uddannelser i verden forventes at blive firdoblet fra omkring 100 mio. i 2000 til 400 mio. i 2030. Antallet af studerende, der rejser til udlandet, stiger med 7 % om året (med stor vækst i Kina, Indien og Sydkorea). Europa tiltrækker i øjeblikket omkring 45 % af de internationale studerende.

Det nye program Erasmus+, som lanceres i januar 2014, vil øge antallet af udvekslinger af personale og studerende til 135 000 om året – 100 000 flere end under det nuværende Erasmus Mundus-program.

Internationalisering hjemme

Men internationalisering skal ikke kun gavne det mindretal at europæiske studerende – omkring 15 % – som studerer i udlandet. Dem, der bliver i deres hjemland, skal tilskyndes til at lære fremmesprog, have kontakt til ansatte med international erfaring og adgang til internationalt samarbejde via e-læring.

Kommissionen opfordrer også universiteter og lignende til at danne partnerskaber inden for og uden for Europa gennem fælles projekter og internetbaserede kurser – og fjerne de sidste hindringer for fælles- og dobbeltuddannelser.

Partnerskaber vil tilskynde til gensidig anerkendelse af kvalifikationer, tiltrække dygtige studerende og gøre de europæiske nyuddannede både mere internationale og mere kvalificerede.

Det er op til de enkelt lande at reformere deres videregående uddannelsessystemer og sætte gang i internationaliseringen, men EU vil støtte processen. Mellem 2014 og 2020 vil Erasmus+ investere i mobilitet, fællesgrader, internationale partnerskaber og personaleudvikling.

Mere om EU's uddannelsespolitik DeutschEnglishfrançais

Tal og fakta: Europæiske højere læreanstalter i verden DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links