Sökväg

Isländsk och spansk arkitektur prisas - 21/05/2013

Harpa – konserthus och konferenscentrum i Reykjavik, Island © EU

Konserthuset Harpa i Reykjavik får 2013 års Mies van der Rohe-pris för samtida arkitektur.

Harpa Englishespañol har ritats av Henning Larsen Architects, Batteríið Architects och Studio Olafur Eliasson, och har enligt juryn bidragit till att förändra och förnya hamnen i Reykjavik.

”Harpas ikoniska och genomskinliga fasad av prismaliknande fönster är en föränderlig lek med färgat ljus, och främjar en dialog mellan staden och byggnadens inre liv”, säger juryns ordförande.

EU:s pris till samtida arkitektur – Mies van der Rohe-priset – lyfter fram utmärkt arkitektur och uppmuntrar nya talanger.

Arkitekter på frammarsch

Hedersomnämnandet för nya arkitekter går till María Langarita och Víctor Navarro för Nave de Música Matadero Englishespañol (Red Bull Music Academy) i Madrid.

Projektet gick ut på att inhysa en musikfestival i ett magasin från början av 1900-talet och blev klart på bara två månader. Enligt juryn lyckades man tillgodose festivalens tekniska behov och samtidigt främja konstnärliga möten mellan musiker.

Priserna delas ut vid en ceremoni den 7 juni i Mies van der Rohe-paviljongen i Barcelona.

Vinnarna valdes ut bland 335 nomineringar. De övriga finalisterna var stadshuset i belgiska Gent, den urbana parken Superkilen i Köpenhamn, ett äldreboende i Alcácer do Sal (Portugal) och Metropol Parasol i Sevilla (Spanien), ett kulturellt och kommersiellt centrum.

Domkyrkoforum i Lund och Bildmuseet i Umeå var två svenska bidrag som tyärr inte nådde ända fram. Finland hade bland annat nominerat Helsingfors universitetsbibliotek.

Alla byggnader som är högst två år och bidrar till stadsbilden kan nomineras. Det kan vara allt från privathus till storskaliga infrastrukturprojekt.

Arkitektur sysselsätter direkt mer än en halv miljon människor, och är en viktig del av EU:s kulturella och kreativa sektor, som står för 4,5 procent av EU:s BNP.

EU:s kulturprogram stöder samarbetsprojekt inom arkitektur och kulturarv. Programmet har en total budget på 400 miljoner euro för 2007–2013.

Läs mer om EU:s arkitekturpris DeutschEnglishfrançais

EU:s kulturprogram DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar