Navigacijska pot

Novi talenti evropske arhitekture - 21/05/2013

Harpa – konferenčni in kulturni center v Reykjaviku, Islandija © EU

Nagrado Mies van der Rohe za sodobno arhitekturo je prejel islandski konferenčni in kulturni center Harpa v Reykjaviku.

Po mnenju strokovne žirije je stavba spremenila videz reykjaviškega pristanišča in ga poživila. Načrt za konferenčni center Harpa Englishespañol je delo arhitekturnih birojev Henning Larsen in Batteríið ter Studia Olafur Eliasson.

Po besedah predsednika žirije ikoničnost in transparentna poroznost navideznih opek poslopja Harpa, ki se zdijo kot neskončna igra barvne svetlobe, spodbujata dialog med mestom in notranjim življenjem stavbe.

Nagrado EU za sodobno arhitekturo, znano tudi kot nagrada Mies van der Rohe, podeljujejo vsaki dve leti najboljšim novim arhitekturnim dosežkom in obetavnim mladim arhitektom v Evropi.

Novi talenti

Posebno omembo je žirija namenila španskima arhitektoma Maríi Langarita in Victorju Navarro za oblikovanje prostora, namenjenega glasbenim dogodkom, Nave de Música Matadero Englishespañol v španskem Madridu.

Stavbo so za namene glasbenega festivala v poslopju skladišča iz zgodnjega 20. stoletja zgradili v samo 2 mesecih. Žirija je menila, da stavba izpolnjuje tehnične zahteve takega glasbenega dogodka, hkrati pa spodbuja in bogati glasbene izmenjave.

Nagradi bodo podelili na slovesnosti 7. junija v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni.

Zmagovalce so izbrali izmed 335 nominirancev. Med sedmimi slovenskimi nominiranci so bili tudi Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju, nogometni stadion in večnamenska športna dvorana Stožice in Rimske terme. Drugi finalisti so bili: Mestna hiša (Gent, Belgija); Superkilen (København, Danska); Dom starejših občanov (Alcácer do Sal, Portugalska) in Metropol Parasol (Sevilla, Španija).

Za nagrado se lahko potegujejo arhitekturni projekti, izpeljani v zadnjih dveh letih, ki bogatijo urbano življenje, od zasebnih hiš do velikih infrastrukturnih projektov.

Področje arhitekture, ki zaposluje več kot pol milijona ljudi, je pomembno za evropske kulturne in ustvarjalne dejavnosti, katerih delež v bruto domačem dohodku EU znaša 4,5 %.

Program Kultura, ki ima v obdobju 2007–2013 skupni proračun v znesku 400 milijonov EUR, podpira projekte sodelovanja na področju arhitekture in kulturne dediščine.

Več o arhitekturni nagradi EU DeutschEnglishfrançais

Program Kultura DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave