Cale de navigare

Europa recompensează talentul arhitectural - 21/05/2013

Harpa - sală de concerte şi centru de conferinţe din Reykjavik, Islanda © UE

Clădirea Harpa din Reykjavik (Islanda), care găzduieşte o sală de concerte şi un centru de conferinţe, câştigă Premiul pentru arhitectură contemporană Mies van der Rohe 2013.

Juriului concursului a ales să acorde premiul acestei clădiri pentru contribuţia sa la transformarea şi revitalizarea portului din Reykjavik. Harpa Englishespañol a fost proiectată de Henning Larsen Architects, Batteríið Architects şi Studio Olafur Eliasson.

„Cu un aspect emblematic, structura Harpei, alcătuită din romburi transparente şi poroase, pare a fi un joc perpetuu de lumini colorate, care favorizează dialogul dintre oraş şi viaţa interioară a clădirii”, a declarat preşedintele juriului.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană (Premiul Mies van der Rohe), acordat o dată la doi ani, recompensează excelenţa şi încurajează noile talente în domeniul arhitecturii.

Talente în devenire

Juriul a acordat menţiunea specială pentru cel mai promiţător arhitect spaniolilor María Langarita şi Víctor Navarro pentru Nave de Música Matadero Englishespañol (Red Bull Music Academy) din Madrid.

Clădirea a fost construită în numai 2 luni pentru a găzdui un festival de muzică într-un complex de antrepozite din secolul XX. Juriul a apreciat faptul că această construcţie a îndeplinit criteriile tehnice, promovând în acelaşi timp şi îmbogăţind întâlnirile muzicienilor.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii care va avea loc în data de 7 iunie, la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

Edificiile câştigătoare au fost alese dintr-un total de 335 de lucrări prezentate. Ceilalalţi finalişti au fost: Market Hall din Ghent (Belgia), Superkilen din Copenhaga (Danemarca), azilul de bătrâni din Alcácer do Sal (Portugalia) şi Metropol Parasol din Sevilia (Spania).

Poate fi nominalizată orice clădire construită în urmă cu cel puţin doi ani, care joacă un rol în viaţa urbană, de la construcţii private la proiecte ample de infrastructură.

În arhitectură lucrează direct peste jumătate de milion de persoane. Contribuţia sa la dezvoltarea industriilor culturale şi creative este semnificativă, reprezentând 4,5% din produsul intern brut al UE.

Programul Cultura al UE, cu un buget total de 400 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, susţine proiecte de cooperare în domeniul arhitecturii şi al patrimoniului cultural.

Mai multe despre Premiul UE pentru arhitectură DeutschEnglishfrançais

Programul Cultura al UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile