Navigációs útvonal

Európa új építészeti alkotásai – reflektorfényben a tehetség - 21/05/2013

Harpa – a reykjavíki koncertterem és konferenciaközpont (Izland) © EU

Az izlandi Harpa, a Reykjavíkban található koncertterem és konferenciaközpont nyerte el 2013-ban a legjobb kortárs építészeti alkotásokat elismerő Mies van der Rohe-díjat.

A pályázatokat elbíráló zsűri szerint az épületnek köszönhetően átalakult és új életre kelt Reykjavík kikötője. A Harpát Englishespañol a Henning Larssen Architects, a Batteríið Architects és a Studio Olafur Eliasson építészcsapata tervezte.

„A Harpa ikonikus, áttetsző, lyukacsos téglafalat idéző homlokzata színes fények állandóan változó játékaként jelenik meg, folyamatos kapcsolatot teremtve a város és az épület belsejében zajló élet közt” – nyilatkozta a zsűri elnöke.

Az európai uniós kortárs építészeti díjjal, a kétévente kiosztott Mies van der Rohe-díjjal az EU az építészeti kiválóságot és az ígéretes tehetségeket kívánja elismerésben részesíteni és támogatni.

Feltörekvő tehetségek

A feltörekvő tehetség különdíját a zsűri María Langaritának és Víctor Navarrónak ítélte oda a Madridban, Spanyolország fővárosában épült Nave de Música Matadero Englishespañol (Red Bull Zeneakadémia) tervezéséért.

Az épületre, melynek építési munkálatai mindössze két hónapot vettek igénybe, egy zenei fesztivál megrendezéséhez volt szükség. A 20. század első feléből származó raktárkomplexumban kialakított épület a zsűri szerint amellett, hogy megfelelt a technikai követelményeknek, teret ad a zenészek közötti alkotói találkozásoknak.

A díjátadó ünnepségnek a barcelonai Mies van der Rohe pavilon fog otthont adni június 7-én.

A díjért folyó versenyben 225 pályázó vett részt. A nyertesen kívül a következő pályázatok jutottak a döntőbe: a genti vásárcsarnok (Belgium), a koppenhágai Superkilen (Dánia), egy Alcácer do Sal-i idősotthon (Portugália) és a sevillai Metropol Parasol (Spanyolország).

A versenyre minden olyan két évnél nem régebbi épület benevezhető – legyen szó magánlakásról vagy nagyszabású infrastrukturális projektről –, amely szervesen illeszkedik a városi életbe.

Az építészet több mint félmillió embernek ad munkahelyet, és jelentős mértékben járul hozzá a kulturális és kreatív iparágak tevékenységéhez, amelyek együtt az EU GDP-jének 4,5%-át teszik ki.

Az építészet és a kulturális örökség terén megvalósuló együttműködési projekteket az EU a Kultúra nevű programjával támogatja. A program a 2007–13-as időszakban 400 millió euróból gazdálkodhatott.

Bőveben az EU építészeti díjáról DeutschEnglishfrançais

Az EU Kultúra programja DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek